Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sněmovna: Studium se má znovu započítávat do odpracované doby

Sněmovna: Studium se má znovu započítávat do odpracované doby

(stanovisko Studentské komory ve 3. odstavci)

PRAHA 18. května (ČTK) - Doba studia se má podle poslanců znovu započítávat do odpracované doby. Sněmovna dnes toto ustanovení vložila do poslaneckého návrhu novely zákona o zaměstnanosti, kterou schválila. Novelu, která má nabýt účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů, nyní dostane k projednání Senát.

Novela má podle sněmovny do zákona zavést pasáž, podle níž se "doba soustavné přípravy na budoucí povolání" bude také považovat za takzvanou náhradní dobu zaměstnání. Pro získání nároku na podporu v nezaměstnanosti se ale má absolventům započítávat jen šest měsíců studia, dalšího půl roku by museli odpracovat.

Nový zákon o nezaměstnanosti kritizovala Studentská komora Rady vysokých škol. Novela situaci studentů trochu zlepší, ale problém neřeší, řekla ČTK Karolina Kučerová ze studentské komory. Myslí si, že by studium mělo být uznáno jako aktivita rovnocenná pracovnímu poměru. Poslanci touto změnou reagovali na kritiku nového zákona o zaměstnanosti, který platí od loňského října. Zákon absolventům škol mimo jiné odebral automatický nárok na výplatu podpory po ukončení školy. Aby ji dostali, musejí nyní stejně jako ostatní za poslední tři roky pracovat aspoň 12 měsíců. Nově by to tedy mělo být alespoň půl roku. Nezaměstnaní absolventi škol tak mohou dosud získat podporu jen díky své práci při studiu a brigádám, pokud přitom platili sociální pojištění.

Loni v září úřady práce evidovaly přes 58.000 absolventů bez práce, což je o 7500 méně než ve stejném období roku 2003. Proti srpnu 2004 jich ale o 6500 přibylo. Letos v březnu podle ministerstva práce celková nezaměstnanost dosahovala 9,4 procenta, bez práce bylo 540.456 lidí.

Absolventi škol tvoří podle ministerstva 7,5 procenta všech nezaměstnaných, o každé volné místo se uchází sedm absolventů. Zatímco ekonomické nebo právnické směry zažívají již léta přetlak, na trhu práce chybějí především lidé s přírodovědným a technickým zaměřením. Málo kvalifikovaných lidí podle odborníků produkuje i učňovské školství.

Martin Horák kpe kar




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze