Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Figeľ: Investice do školství zlepšují hospodářské výsledky

Figeľ: Investice do školství zlepšují hospodářské výsledky

BRUSEL 17. května (zpravodaj ČTK) - Evropský komisař pro kulturu a školství Ján Figeľ je přesvědčen o tom, že nastartování evropských ekonomik se neobejde bez zvýšení výdajů do vysokého školství. Dnešní rozhodnutí slovenských poslanců smést ze stolu zavedení školného však nekomentoval.

"V Evropě jsou různé modely (financování vysokých škol), z čistě veřejných zdrojů či v kombinaci se soukromým kapitálem anebo školným. Je to věc jednotlivých zemí, tradic a reforem, neexistuje jednotný recept," řekl Figeľ novinářům. Současně poukázal na to, že ty státy "pětadvacítky", které dlouhodobě více investují do škol, dosahují lepších výsledků než evropský průměr nejen ve vzdělanosti populace, ale i v zaměstnanosti, hospodářském růstu, produktivitě práce či v inovacích výroby.

"Severské země do vyššího vzdělávání investují 1,7 až 1,8 procenta svého hrubého domácího produktu - EU v průměru jen 1,1 procenta - a převážně jsou i vůdci v ukazatelích (hospodářské) lisabonské strategie a mají velmi dobré výsledky ve srovnáních Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. To jen potvrzuje, že investice do vzdělávání úzce souvisí s hospodářským a sociálním vývojem," řekl.

Pravomoci ve školství náležejí do působnosti členských zemí, ale Figeľa je rád, že pět let po nastartování reforem takzvaného boloňského procesu se podařilo dospět k přijetí společných pravidel pro vzájemnou slučitelnost a srovnatelnost vysokoškolského studia i jejich zakotvení v zákonech. Nyní jde o uplatnění pravidel v praxi a také o další krok, o vzájemné uznávání kvalifikací, o čemž mají v závěru týdne debatovat ministři školství více než čtyř desítek evropských zemí v norském Bergenu. Figeľa těší, že podle srovnání agentury Eurydice nováčci v EU v tomto sbližování nijak nezaostávají.

"Neznamená to uniformitu, ale větší čitelnost a záruky kvality studia," řekl. "Například Slovensko by od příštího roku mělo poskytovat každému absolventovi takzvaný doplněk k diplomu (charakterizující získaný titul); ve slovenštině zdarma, v dalším jazyce za poplatek. Tento doplněk dosud neexistoval, ale v dalších letech se stane povinnou a velmi vítanou součástí evropského vzdělávacího prostoru."

Milan Syruček boh mik




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze