Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Květen 2005
Dětský uzel aktuálního dokumentu Buzková se chce zaměřit na financování vysokých škol a zákony

Ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) za hlavní priority svého resortu v nové vládě považuje reformu financování vysokých škol, zavedení školského zákona a zákona o pedagogických pracovnících do praxe a přípravu zákona o dalším vzdělávání. Pokládá za důležité rovněž dokončit rámcové vzdělávací programy, které postupně nahradí osnovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu K pražskému protestu kvůli kolejnému se mnoho škol nepřipojí

Květnová demonstrace pražských studentů proti zdražení kolejí zatím nepřeroste v celorepublikové protesty. Některé studentské organizace mimopražských vysokých škol budou o formě protestů ještě jednat, ale například v Brně se s vyššími cenami už smířili. Zástupci Jihočeské univerzity považují změny v systému plateb dokonce za správné, vyplynulo z ankety ČTK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Slovenští studenti protestovali proti ministru školství Froncovi

Ulice několika slovenských měst dnes zaplnily stovky studentů, kteří tak dali najevo nespokojenost s prací ministra školství Martina Fronce. Mladí lidé jej viní ze špatně připravené reformy vysokého školství, jejíž součástí je i zavedení poplatků za studium. Fronc podle jejich názoru nezvládl také přípravu maturit. Studenti proto ministra opakovaně vyzvali k demisi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bruselská komisařka má velké plány s Terezínem

Terezín, někdejší kasárna zřízená Marií Terezií, před šedesáti lety osvobozený nacistický koncentrační tábor, nyní zřejmě čeká veskrze evropská budoucnost. Tedy pokud zástupkyně předsedy Evropské komise Margot Wallströmová uskuteční „svůj sen“. Před svou víkendovou cestou do Česka poskytla MF DNES rozhovor.

Dětský uzel aktuálního dokumentu HN: Ministerstvo školství má vrátit do rozpočtu 100 milionů korun

Ministerstvo školství má vrátit do státního rozpočtu 100 milionů korun. Podle finančního úřadu peníze utratila v rozporu se zákonem příspěvková organizace ministerstva Dům zahraničních služeb, která se stará o stáže zahraničních studentů, výjezdy lektorů do ciziny či připravuje mezinárodní konference. Verdikt finančního úřadu je od začátku dubna pravomocný. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda projedná novelu, která má posílit autonomii vysokých škol

Posílit postavení rektorů a děkanů, umožnit vysokým školám vybírat poplatky za rigorózní zkoušky a osvobodit vysoké školy od daně z příjmů má novela vysokoškolského zákona, kterou by měla ve středu projednat vláda. Autory předlohy jsou lidovečtí a sociálnědemokratičtí poslanci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy mohou rozdělit stipendia na bydlení podle svých pravidel

Vysoké školy budou moci rozdělit stipendia na ubytování pro studenty podle svých předpisů. Ministerstvo školství jim nebude nařizovat, aby se řídily stejnými pravidly, podle nichž peníze dostanou od něj, řekl ČTK ředitel odboru vysokých škol Josef Beneš. Na některých školách by tak mohli příspěvek získat i studenti, kteří nestudují svůj první program, i když jejich počet je jedním z kritérií, podle nichžškola peníze dostane.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Figel vybízí nováčky k zapojení do programu pro cizí studenty

Nezůstat mimo vznikající síť evropských univerzit, které spojují síly pro hostování zahraničních studentů, vybízí české a slovenské vysoké školy komisař pro školství a kulturu Ján Figeľ. První rok programu Erasmus Mundus, který Evropská unie vytvořila jako obdobu amerického Fulbrightova stipendia, přilákal na studia v unii 140 studentů a 42 výzkumníků z Asie, hlavně z Číny, Afriky, Ameriky, Ruska a dalších nečlenských zemí EU.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ubytování na kolejích Univerzity Karlovy zdraží až na 4000 korun

Platby za bydlení na kolejích Univerzity Karlovy (UK) od října výrazně podraží. Studenti by měli počítat s měsíčními výdaji v průměru kolem 2000 korun, zatímco nyní se 'kolejné' pohybuje nejčastěji mezi 800 až 1200 korunami. Nejvíce bude stát lůžko na koleji Petrská v centru Prahy. Studenti zde budou platit zhruba 4000 korun měsíčně oproti dosavadním 1500. Nové ceny ubytování dnes schválil Akademický senát univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hostem Interview BBC bude ministryně školství Buzková

Hostem pořadu Interview BBC bude ministryně školství Petra Buzková. Tématem rozhovoru bude snižování počtu zaměstnanců ve školství, tempo růstu platů ve školství, příprava Národního plánu výuky cizích jazyků, situace vysokých škol a jejich podpora, rozbor programového prohlášení vlády v oblasti školství a další aktuální témata.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plán podpory výuky jazyků předloží Buzková vládě do osmi týdnů

Pravděpodobně do šesti až osmi týdnů předloží ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) vládě Národní plán výuky cizích jazyků na roky 2005 až 2008. Plán by měl vytvořit prostředí motivující lidi k učení se cizím řečem a zvýšení jazykových dovedností. Buzková to dnes řekla rozhlasové stanici BBC. Nechtěla ale uvést, kolik bude realizace plánu stát. Poznamenala jen, že pokud by vláda zohlednila všechny své představy, tak by šlo o několik miliard korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Slovenský parlament má hlasovat o zavedení školného

Poslanci slovenského parlamentu by měli dnes odpoledne rozhodnout, zda budou vysokoškoláci platit za studium. Se zavedením ročního školného až do výše 26.000 slovenských korun (více než 20.000 Kč) počítá návrh zákona o studentských půjčkách. Předloha však zřejmě parlamentem neprojde, protože jí nepodpoří ani všechny čtyři vládní strany.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Figeľ: Investice do školství zlepšují hospodářské výsledky

Evropský komisař pro kulturu a školství Ján Figeľ je přesvědčen o tom, že nastartování evropských ekonomik se neobejde bez zvýšení výdajů do vysokého školství. Dnešní rozhodnutí slovenských poslanců smést ze stolu zavedení školného však nekomentoval.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Slovenský parlament neschválil zavedení školného

Slovenští vysokoškoláci nadále nebudou platit za studium - parlament dnes neschválil zákon o studentských půjčkách, který počítal se zavedením školného až do výše 26.000 slovenských korun (asi 20.000 Kč) ročně. Pravicová vládní koalice byla vůbec poprvé nejednotná při rozhodujícím hlasování o významné reformě. Pro přijetí zákona hlasovalo 62 ze 146 přítomných poslanců. Předlohu podle očekávání nepodpořila vládní Aliance nového občana (ANO).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti v EU si většinou vysokoškolské vzdělání platí

Zhruba v polovině zemí Evropské unie si musí vysokoškolské vzdělání studenti platit i na státních vysokých školách, mnohde však mají různé úlevy studenti ze sociálně slabších rodin. Někde (mimo jiné v Lucembursku) se na státních školách platí jen za postgraduální kurzy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovna: Studium se má znovu započítávat do odpracované doby

Doba studia se má podle poslanců znovu započítávat do odpracované doby. Sněmovna dnes toto ustanovení vložila do poslaneckého návrhu novely zákona o zaměstnanosti, kterou schválila. Novelu, která má nabýt účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů, nyní dostane k projednání Senát.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti se chystají na protest; petici podepsalo přes 1000 lidí

Kvůli zdražení kolejí vyjdou příští týden ve čtvrtek do ulic hlavního města studenti Univerzity Karlovy (UK). Organizátoři zatím nemají představu o tom, kolik lidí by se protestu mohlo zúčastnit, jejich petici podepsalo kolem 1000 lidí, řekl dnes ČTK student Marek Dluhoš. Studenti se sejdou pod sochou svatého Václava a odtud půjdou k ministerstvu školství a pak před úřad vlády.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti budou dnes demonstrovat kvůli zdražení kolejí

Studenti vysokých škol budou dnes v Praze demonstrovat kvůli zdražení ubytování na kolejích. Ve 14:00 se sejdou u sochy svatého Václava na Václavském náměstí, půjdou k ministerstvu školství a pak před Úřad vlády. Zvýšení cen lůžek na kolejích způsobila reforma financování ubytování.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nevyšel další pokus slovenské opozice odvolat ministra školství

Slovenská opozice se dnes opět marně pokusila odvolat ministra školství Martina Fronce. V parlamentu se však na návrh Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) nehlasovalo o vyslovení nedůvěry ministrovi, ale o vyslovení důvěry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Téměř dvě stě studentů protestovalo proti zdražování kolejí

Téměř dvě stovky studentů převážně z Univerzity Karlovy (UK) dnes v Praze protestovaly proti zdražování cen kolejí, které způsobila reforma ve financování ubytování. Z Václavského náměstí šli za doprovodu policie k ministerstvu školství, před nějž vyhodili krabici shnilého ovoce a zeleniny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průzkum: Reformu financování kolejí podporuje většina studentů

Reformu financování ubytování na kolejích, která ruší dotace státu na lůžka a zavádí přímé příspěvky pro posluchače, podporuje téměř 80 procent studentů. Souhlasí s ní i téměř dvě třetiny mladých lidí, kteří bydlí na koleji. Zjistil to průzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR, na němž se podílela Studentská komora Rady vysokých škol, která změnu navrhla. Ve čtvrtek proti reformě v Praze protestovalo téměř 200 studentů, převážně z Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova udělila čestné doktoráty americkým vědcům

Univerzita Karlova dnes udělila čestné doktoráty americkým vědcům Bettie Sue Mastersové a Feridu Muradovi. Oba spojuje výzkum kysličníku dusnatého (NO). Tato molekula hraje významnou úlohu při léčbě srdečních a cévních onemocnění. Diplomy laureáti převzali v historické Velké aule univerzity za přítomnosti jejích hodnostářů a představitelů fakult. Slavnostnímu aktu přihlížela ministryně zdravotnictví Milada Emmerová a další čeští politikové.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze