Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři budou hovořit o hodnocení výzkumných záměrů a rozpočtu

Rektoři budou hovořit o hodnocení výzkumných záměrů a rozpočtu

PRAHA 15. června (ČTK) - Hodnocení výzkumných záměrů, které letos vzbudilo v řadách zástupců vysokých škol nevoli, a tvorba rozpočtu pro příští rok jsou témata, jimiž se bude na svém zasedání zabývat Česká konference rektorů (ČKR). Kromě toho budou rektoři na dvoudenním jednání, které se uskuteční od čtvrtka do pátku v Ústí nad Labem, volit i nové vedení, řekla ČTK tajemnice ČKR Marie Fojtíková.

Rektoři se dozvědí, jak daleko je příprava kritérií pro hodnocení výzkumných záměrů vysokých škol, které tvoří pracovní skupina. Podle Fojtíkové jim jde o to, aby byl systém hodnocení co nejobjektivnější. Letos poprvé se peníze z ministerstva školství přidělovaly podle kvality projektů, finanční podporu tak nedostaly všechny školy jako v minulosti. To se nelíbilo zejména zástupcům škol, které získaly jen část peněz nebo žádné. Podle nich se v hodnocení vyskytly chyby. Ministerstvo mezi projekty rozdělilo 2,4 miliardy korun, o 800 milionů víc než loni.

Pracovní skupina ČKR se zabývá také obecnými principy pro tvorbu rozpočtu vysokých škol a jeho podobou pro příští rok. Vposledních letech mají od ministerstva více peněz. Loni byl jejich rozpočet 22,2 miliardy korun, letos je to 24,7 a příští rok se navýší o zhruba dvě miliardy. Do roku 2008 by se jejich rozpočet měl zvýšit o více než deset miliard korun.

Volba předsedy a místopředsedů se bude prolínat oběma dny. Ve čtvrtek rektoři navrhnou osoby, které by rádi viděli v čele konference. V pátek budou vybírat z kandidátů, kteří předchozí den zvolilo nejvíce lidí. Současným předsedou je rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Funkční období mu skončí 31. července. Nový předseda a místopředsedové povedou ČKR od 1. srpna do 31. července 2006.

ČKR reprezentuje vysoké školy a sdružuje rektory 24 veřejných, dvou státních a deseti soukromých škol. Zajišťuje jejich společný postup v zásadních otázkách týkajících se rozvoje vzdělanosti, vědy, výzkumu a vysokých škol.

kpe rot



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze