Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vize 97 ocenila profesora Palouše za přínos k filozofii vzdělání

Vize 97 ocenila profesora Palouše za přínos k filozofii vzdělání

PRAHA 8. června (ČTK) - Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 ocenila profesora Radima Palouše za přínos k filozofii vzdělání a za obnovu univerzitní myšlenky. Osobnosti, které věnovaly svůj život předávání vědomostí a zkušeností ostatním, hodlá v rámci projektu podpory vzdělávání oceňovat i v budoucnu.

"Profesor Palouš je jedním z těch, který svou celoživotní prací pro druhé posunul hranice vzdělanosti v České republice," řekl ČTK Zdeněk Soudný z nadace. S oceněním se pojí i finanční odměna.

Dnes osmdesátiletý Palouš se účastnil protifašistického povstání v květnu 1945. Studoval filozofii na Univerzitě Karlově, kde byl žákem Jana Patočky. V 50. letech byl perzekvován kvůli tomu, že odmítal tehdejší politické praktiky. Podařilo se mu ale dostat do školství a po nějaké době působil jako vysokoškolský učitel. Pedagogickou dráhu musel ale na čas opustit.

Byl jedním z prvních signatářů Charty 77. Podílel se na samizdatové ediční činnosti jako redaktor edice Nové cesty myšlení. V lednu 1990 se stal rektorem Univerzity Karlovy. V témže roce získal čestný doktorát Univerzity v Pittsburgu a Univerzity v Nebrasce. Je autorem několika knih.

kpe khj



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze