Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Wilhelm: Evropská univerzita vznikne jen s podporou vlády

Wilhelm: Evropská univerzita vznikne jen s podporou vlády

PRAHA 3. června (ČTK) - Projekt Univerzity evropského sjednocení bude reálný, pokud se jej do konce tohoto měsíce rozhodne podpořit česká vláda. V českém vysílání rozhlasové stanice BBC to dnes uvedl rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Pořád to reálné je, míní Wilhelm navzdory skepsi, která možnost vzniku nové univerzity provází.

"Nedomnívám se, že by ta škola mohla začít fungovat v roce 2006. Ale patrně by mohla, kdyby opravdu byla ochota, začít od roku 2007," řekl rektor. Bez podpory vlády takovou věc organizovat nelze, poznamenal Wilhelm s tím, že takovou podporu to nemá. Bude ale kvůli tomu usilovat o setkání s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD).

Univerzita evropského sjednocení se sídlem v Praze by měla být zaměřena na společensko-vědní obory v kontextu evropské integrace, řekl ČTK tento týden Wilhelm. Mezinárodní škola s asi třemi stovkami zaměstnanců by podle Wilhelma obohatila české akademické prostředí. Z velké části by se věnovala vědecké práci.

Univerzita by měla být společným dílem Univerzity Karlovy a několika dalších předních univerzit v Evropě. Spolupráci na

projektu již přislíbilo vedení Oxfordské univerzity. Univerzita by měla pojmout asi 1200 studentů z kandidátských a členských států EU, ale také zemí mimoevropských. Její absolventi by měli být připraveni například na práci ve veřejné správě, institucích EU, médiích, školství či výzkumu. Ze školy by vycházeli rovněž budoucí evropští diplomaté.

Odhad nákladů na provoz školy činí v přepočtu na jednoho studenta asi 250.000 korun ročně. Musel by proto být financován z více zdrojů. Přispívat by měly jednotlivé členské země EU i samotná unie. Uvažuje se o tom, že by UES mohla sídlit v budově bývalého Federálního shromáždění na Václavském náměstí, kterou nyní obývá rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, nebo kasárna na Pohořelci. Náklady na přestavbu vybraného objektu zatím není možné odhadnout. Vybavení nábytkem, technickým zařízením či knihovnou by prý přišlo na zhruba 150 milionů korun.

mhm mal kš




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze