Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova dá příspěvek na bydlení všem studentům

Univerzita Karlova dá příspěvek na bydlení všem studentům

PRAHA 3. června (ČTK) - Univerzita Karlova (UK) dá stipendium na ubytování všem studentům denního studia. Největší částku poskytne sociálně slabým posluchačům, mezi ostatní rozdělí zbytek peněz, které dostane od ministerstva školství. O pravidlech rozdělování ubytovacího stipendia dnes rozhodl akademický senát. Přímý příspěvek zavádí reforma financování a nahradí současnou státní dotaci na lůžka na kolejích.

Sociálně slabí budou rozděleni do dvou kategorií podle příjmů rodiny. Pokud bude do 1,1 násobku životního minima, pak by měl student dostat stipendium kolem 1000 korun. Přibližně o 200 korun méně budou mít studenti, jejichž rodinný příjem je do 1,8 násobku životního minima, řekl novinářům člen akademického senátu a student Oldřich Řeháček. Ostatní studenti by mohli podle odhadů dostat asi 300 korun. Tato částka ale není definitivní. Příspěvek dostanou i ti, kteří nyní nebydlí na kolejích dotovaných státem a bydlení si financují ze svého.

Studentům žijícím na kolejích stipendium většinou nepokryje zvýšení cen ubytování. Zatímco nyní platí v průměru 800 až 1200 korun za lůžko na měsíc, od října bude nejčastější cena koleje kolem 2000 korun, někde až 4000 korun. Zástupci UK tvrdí, že ceny jsou režijní a univerzita na studentech nechce vydělávat. Kolejné se zvyšuje kvůli reformě financování, školy k ceně lůžka na měsíc většinou připočítávají zhruba 900 korun, které dostávaly jako dotaci od státu. Proti zdražení minulý týden v Praze protestovalo téměř 200 studentů.

Členové akademického senátu se přeli o to, zda by měli stipendium dostat i studenti bydlící v sídle školy. Odpůrci příspěvků pro všechny uváděli, že škola dostane peníze jen na studenty, jejichž trvalé bydliště je mimo sídlo školy, a peníze se tak zbytečně rozmělní mezi velký počet posluchačů. Nakonec se akademici přiklonili k plošným příspěvkům.

Univerzita Karlova na nový způsob financování doplatí, protože má nejvíc lůžek ze všech veřejných vysokých škol, ale podle nových kritérií pro rozdělení peněz na stipendia dostane méně peněz, než má nyní, řekla novinářům ministryně školství Petra Buzková (ČSSD), která na zasedání senátu přišla. Příští rok by UK měla dostat více peněz, protože se zvýší celkový rozpočet určený na ubytovací stipendia zhruba od 200 milionů korun, uvedla. Nyní úřad mezi 24 veřejných vysokých škol rozdělí zhruba 670 milionů korun.

Petra Měšťanová kar




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze