Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Slovenská policie prý odhalila univerzitní "napovídačský" gang

Slovenská policie prý odhalila univerzitní "napovídačský" gang

BRATISLAVA 25. června (zpravodaj ČTK) - Slovenské policii se podařilo odhalit jeden ze zřejmě nejkurióznějších podvodů v historii země. Zadržela totiž čtyři lidi, kteří si vydělávali značné částky "napovídáním" uchazečům při přijímacích zkouškách na univerzity. Podezřelí diktovali správné odpovědi za pomoci složitého bezdrátového zařízení z auta zaparkovaného u školních budov, řekl dnes novinářům ministr vnitra Vladimír Palko.

Čtyři údajní pachatelé se dali podle něj dohromady v roce 2003 a uchazečům o studia nabízeli pomoc při přijímačkách. Ta spočívala v tom, že pokud "klienti" nedokázali vyznačit správné odpovědi v testech, do skrytého mikrofonu nadiktovali svůj dotaz, který zařízení přeneslo do auta s tmavými skly zaparkovaného vedle univerzity. Obviněný inženýr Igor J., který seděl ve voze s přenosným počítačem, správné odpovědi ihned vyhledal a nadiktoval je do vysílačky.

Aby byl signál mezi uchazečem a inženýrem dostatečně silný, v budově školy se neustále pohybovala další obviněná, která nosila v kabelce malý zesilovač rádiových vln. Členy gangu byli podle vyšetřovatelů i další dva lidi; z toho jeden je policejním bodyguardem, který dosud v řádném pracovním čase hlídal státní budovy. Policista měl prý na starosti shánění nových "zákazníků".

Údajné podvody přitom nebyly levné a uchazeči za ně platili nejméně po 200.000 slovenských korun. Skupina si podle Palka takto vydělávala i při běžných zkouškách vysokoškoláků, kteří ale za napovídání platili méně, nejméně však 20.000 korun. Celkově se tak prý gangu dostaly do rukou až čtyři miliony korun.

Čtveřice je od pátku v policejních celách a hrozí jí až pětileté tresty kvůli nepřímé korupci, porušování cizích práv a legalizaci příjmů z trestné činnosti. Na případ upozornila inspekce ministerstva vnitra, která dlouhodobě sledovala bodyguarda Marka T., a s muži zákona spolupracoval i jeden z "klientů". Údajní podvodníci byli chyceni v pátek přímo při činu, když se pokoušeli napovídat při přijímačkách na Právnickou fakultu bratislavské Univerzity Komenského.

Miroslav Kern rdm


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze