Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nejvíc cen letos od Francie získali absolventi Univerzity Karlovy

Nejvíc cen letos od Francie získali absolventi Univerzity Karlovy

PRAHA 24. června (ČTK) - Nejvíc cen, které mladým českým vědcům každoročně uděluje Francouzské velvyslanectví, získali absolventi Univerzity Karlovy. Dnes devíti nejlepším předal diplomy laureát Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn. V projevu řekl, že přibývá nejen počet prací přihlášených do soutěže, ale i jejich kvalita, což považuje za doklad vitality české vědy.

Absolventi Univerzity Karlovy Tomáš Šimůnek, Daniela Fialová a Martina Čečková obsadili první tři místa za farmacii a Ondřej Havránek a Klára Kuncová druhé a třetí místo za medicínu. První místo obsadila absolventka Masarykovy univerzity v Brně Zita Trávníčková. O ceny za chemii se podělili absolventi Univerzity Pardubice Kateřina Novoveská na prvním místě a na dalších dvou místech Pavla Fojtíková z pražské Vysoké školy chemicko- technologické a Jakub Rudovský opět z Univerzity Karlovy.

Vítězové na třech prvních místech dostanou finanční odměny kolem 60.000, 30.000 a 15.000 korun. S prvním a druhým místem jsou rovněž spojena dvou a jednoměsíční stipendia francouzské vlády na stáže ve francouzských výzkumných pracovištích.

Výběr finalistů se každoročně uskutečňuje na domovských univerzitách, které jmenují pro jednotlivé ceny koordinátory. V celonárodním finále se v každém oboru sejde v Praze deset až patnáct studentů, aby své výzkumné práce předvedli před francouzsko-českou porotou.

Tradice oceňování českých studentů sahá do roku 1994, kdy jim byly poprvé uděleny ceny za farmacii a chemii. Od roku 2000 již Francouzi oceňují i lékařské výzkumné práce a soutěž dostala podobu jakou má dosud. Lehn, který v pondělí převezme na Masarykově univerzitě čestný doktorát, dnes naznačil, že by mohly být oceňované obory rozšířeny také na fyziku a matematiku.

Václav Hrníčko mal mkv


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze