Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Předsedou České konference rektorů byl opět zvolen Ivan Wilhelm

Předsedou České konference rektorů byl opět zvolen Ivan Wilhelm

ÚSTÍ NAD LABEM 17. června (ČTK) - Předsedou České konference rektorů (ČKR) se dnes v Ústí nad Labem stal opět rektor Univerzity Karlovy v Praze Ivan Wilhelm. Na svém dvoudenním jednání ho zvolili představitelé vysokých škol. Zároveň upozornili na to, že vlády neplní slib o podpoře výzkumu, vývoje a inovací ve výši 0,7 procenta HDP. Nyní se tato podpora podle Wilhelma pohybuje kolem 0,55 procenta HDP.

Wilhelm po volbě novinářům řekl, že rektoři očekávají naplnění záměru ministryně školství, mládeže a tělovýchovy nadále každoročně zvyšovat rozpočet veřejných vysokých škol. Wilhelm připomněl, že před třemi lety dostaly vysoké školy od státu zhruba 12,5 miliardy korun. Letos to je již kolem 20 a v příštím roce se navrhuje zhruba 23 miliard korun. "Postupné navyšování rozpočtů se pozitivně odzrcadluje na situaci na vysokých školách," poznamenal Wilhelm.

Rektoři podle svého předsedy hovořili také o novém způsobu přidělování peněz na vědu a výzkum. Letos poprvé se peníze z ministerstva školství přidělovaly podle kvality projektů. Finanční podporu tak nedostaly všechny školy jako v minulosti. Nelíbilo se to zejména zástupcům škol, které získaly jen část peněz nebo žádné. Byla mezi nimi i ústecká Univerzita Jana Evangelisty Purkyně.

ČKR nemá podle svého předsedy žádné námitky proti tomu, aby se peníze přidělovaly podle kvality navržených projektů. Rektorům se ale nelíbí, že ministerstvo školství nemělo dost peněz, aby mohlo financovat všechny dobré projekty.

Česká konference rektorů reprezentuje vysoké školy a sdružuje rektory 24 veřejných, dvou státních a deseti soukromých škol. V Česku nyní studuje na vysokých školách 270.000 lidí.

Eliška Cesarová mol




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze