Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červen 2005
Dětský uzel aktuálního dokumentu Stipendia se asi nebudou počítat do příjmů rodiny

Vynětí studentských stipendií na bydlení a stravování z příjmů rodiny, z nichž se počítají sociální dávky. Nebo také osvobození vysokých škol od daně z příjmů. To jsou novinky, které navrhuje novela vysokoškolského zákona, kterou Sněmovna minulý týden pustila do druhého čtení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze možná vznikne Univerzita evropského sjednocení

V české metropoli by mohla v roce 2006 začít fungovat Univerzita evropského sjednocení (UES). 'Zaměřena by měla být na společensko-vědní obory, ovšem v kontextu evropské integrace,' řekl ČTK rektor Univerzity Karlovy (UK) Ivan Wilhelm, který tento týden jednal o projektu v Bruselu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jahnovu strategii rozvoje týkající se škol akademici přijímají

Části strategie hospodářského růstu České republiky týkající se vysokých škol akademici převážně přijímají. Souhlasí s požadavkem na užší spolupráci univerzit s firmami, zvýšením počtu studentů v přírodovědných a technických oborech i se zavedením školného. K některým návrhům mají výtky, například k financování podle uplatnění absolventů na trhu práce. Materiál nechal vypracovat vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova dá příspěvek na bydlení všem studentům

Univerzita Karlova (UK) dá stipendium na ubytování všem studentům denního studia. Největší částku poskytne sociálně slabým posluchačům, mezi ostatní rozdělí zbytek peněz, které dostane od ministerstva školství. O pravidlech rozdělování ubytovacího stipendia dnes rozhodl akademický senát. Přímý příspěvek zavádí reforma financování a nahradí současnou státní dotaci na lůžka na kolejích.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Wilhelm: Evropská univerzita vznikne jen s podporou vlády

Projekt Univerzity evropského sjednocení bude reálný, pokud se jej do konce tohoto měsíce rozhodne podpořit česká vláda. V českém vysílání rozhlasové stanice BBC to dnes uvedl rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Pořád to reálné je, míní Wilhelm navzdory skepsi, která možnost vzniku nové univerzity provází.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova hledá nového rektora

Univerzita Karlova v Praze (UK) hledá nového rektora, současnému šéfovi Ivanu Wilhelmovi totiž končí funkční období. Návrhy kandidátů mohou akademici předkládat do 26. září, nového rektora budou volit 26. října, řekla ČTK Klára Hamanová z tiskového oddělení UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Slovenské vládní koalici se zřejmě nepodaří zavést školné

Nynější slovenské vládní koalici se zřejmě už nepodaří zavést poplatky za studium na vysokých školách. Se zavedením školného totiž souhlasí pouze tři ze čtyř vládních stran. Vedení Aliance nového občana dnes oznámilo, že návrh reformního zákona podobně jako v květnu ve sněmovně nepodpoří.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vize 97 ocenila profesora Palouše za přínos k filozofii vzdělání

Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 ocenila profesora Radima Palouše za přínos k filozofii vzdělání a za obnovu univerzitní myšlenky. Osobnosti, které věnovaly svůj život předávání vědomostí a zkušeností ostatním, hodlá v rámci projektu podpory vzdělávání oceňovat i v budoucnu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři dnes v Ústí zvolí nové vedení České konference rektorů

Volba nového vedení České konference rektorů (ČKR) je dnes na programu jednání rektorů veřejných, státních a soukromých vysokých škol v Ústí nad Labem. Rektoři budou hovořit také o novém způsobu přidělování peněz na vědu a výzkum. Akademičtí funkcionáři přijeli do města na Labi ve čtvrtek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři budou hovořit o hodnocení výzkumných záměrů a rozpočtu

Hodnocení výzkumných záměrů, které letos vzbudilo v řadách zástupců vysokých škol nevoli, a tvorba rozpočtu pro příští rok jsou témata, jimiž se bude na svém zasedání zabývat Česká konference rektorů (ČKR). Kromě toho budou rektoři na dvoudenním jednání, které se uskuteční od čtvrtka do pátku...

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dva pedagogové z pražské filozofické fakulty získali titul rytíře

Pedagogové Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Luďa Klusáková a Eduard Maur získali titul rytíře řádu Akademických palem. Ocenění uděluje předseda francouzské vlády za činnost, která přispívá k šíření a publicitě francouzského jazyka a kultury, sdělila dnes ČTK Denisa Kollmannová z filozofické fakulty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zájemci o pražská práva měli omylem dvě identifikační čísla

Uchazeči o pražská práva se při sobotních přijímacích zkouškách potýkali s nesrovnalostmi s identifikačními čísly. Fakulta totiž v pozvánkách k přijímacím zkouškám pro jednotlivé uchazeče uvedla jiné číslo, než bylo uvedeno na záznamových arších, do nichž vyplňovali odpovědi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Předsedou České konference rektorů byl opět zvolen Ivan Wilhelm

Předsedou České konference rektorů (ČKR) se dnes v Ústí nad Labem stal opět rektor Univerzity Karlovy v Praze Ivan Wilhelm. Na svém dvoudenním jednání ho zvolili představitelé vysokých škol. Zároveň upozornili na to, že vlády neplní slib o podpoře výzkumu, vývoje a inovací ve výši 0,7 procenta HDP.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy nepotřebují víc peněz

Přijímací zkoušky na vysoké školy vrcholí. A protože k nim přicházejí ročníky, u nichž se už projevil pokles porodnosti, který nastal před dvaceti lety, podíl přijatých gymnazistů se zvedá. Navzdory tomu výrazně neroste procento devatenáctiletých přijímaných na vysoké školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova má tým ve 3. hokejové lize

Minulý týden se totiž Univerzita spojila s hokejovým klubem ve Slaném a od září bude ve druhé lize, což je česká třetí nejvyšší soutěž, působit vysokoškolský tým pod dlouhým názvem Univerzitní hokejový klub Univerzity Karlovy v Praze -Lev Slaný. Podobná fúze v českém hokeji nemá obdoby.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Otázky studentů? Parlament se zdráhá

Poslancům a senátorům se nechce jmenovitě přiznat, za jakých podmínek by byli ochotni se vzdát některých nadstandardních výsad. A nic na tom nemění ani skutečnost, že možná už dnes bude sněmovna v závěrečném hlasování rozhodovat o omezení paušálních příplatků na cestování.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jaroslav Drobník: Věda se uživí, ne však bez pomoci

Je správné, že se vláda snaží, aby věda vedle dotací z rozpočtu získávala finance od soukromého kapitálu a dovedla si na sebe vydělat. Vyskytuje se falešný názor - a projevuje se i v úvahách o státní vědní politice -, že takové možnosti má jen tzv. aplikovaný výzkum.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O Cenu Karla Velka mohou nově soutěžit i evropští vysokoškoláci

Do soutěže o Cenu Karla Velka, při níž se posuzují diplomové práce týkající se odpadového hospodářství, se mohou nově přihlásit také studenti vysokých škol ze zemí Evropské unie. Doposud se jí účastnili jen vysokoškoláci z České republiky a ze Slovenska.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejvíc cen letos od Francie získali absolventi Univerzity Karlovy

Nejvíc cen, které mladým českým vědcům každoročně uděluje Francouzské velvyslanectví, získali absolventi Univerzity Karlovy. Dnes devíti nejlepším předal diplomy laureát Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn. V projevu řekl, že přibývá nejen počet prací přihlášených do soutěže, ale i jejich kvalita, což považuje za doklad vitality české vědy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitu Palackého v Olomouci čekají volby nového rektora

Univerzitu Palackého (UP) v Olomouci čekají na podzim volby nového rektora. Akademický senát univerzity již vyhlásil řízení na jeho jmenování. Dosavadní rektorce Janě Mačákové vyprší funkční období v lednu příštího roku. Protože řídila UP dvě funkční období, kandidovat už nemůže.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Slovenská policie prý odhalila univerzitní "napovídačský" gang

Slovenské policii se podařilo odhalit jeden ze zřejmě nejkurióznějších podvodů v historii země. Zadržela totiž čtyři lidi, kteří si vydělávali značné částky "napovídáním" uchazečům při přijímacích zkouškách na univerzity. Podezřelí diktovali správné odpovědi za pomoci složitého bezdrátového zařízení...

Dětský uzel aktuálního dokumentu Politici si drží výhody, ač studentům slibovali opak

Pro jízdenku na městskou dopravu, která bude stát například v Praze 20korun, jsou někteří poslanci ochotni popřít své vlastní slovo.Při pátečním rozhodování o odejmutí nadstandardních výsad hlasovala část poslanců jinak než před několika týdny písemně přislíbila studentům Univerzity Karlovy.


Spolupráce UK a Slovenské AV

V rámci spolupráce Univerzity Karlovy a Slovenské AV nabízí předseda SAV Prof. Ing. Štefan Luba, DrSc. přijetí pěti doktorandů v roce 2005. Shodlo se na tom předasednictvo SAV po prodiskutování návštěvy rektora UK Prof. Ivana Wilhelma. "Jsme připraveni koordinovatˇ naše spoločné kroky vo vzťahu k Európskej únii," napsal předseda SAV prof. Wilhelmovi.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze