Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       České vysoké školy cizince stále lákají, nejvíc je tu Slováků

České vysoké školy cizince stále lákají, nejvíc je tu Slováků

PRAHA 25. července (ČTK) - České vysoké školy stále lákají studenty ze zahraničí. Nejvíce v Česku studuje Slováků a mladých lidí z Ruska a Ukrajiny. Minulý akademický rok se k dennímu studiu bakalářských a magisterských programů zapsalo přes 14.200 cizinců, v roce 2003 bylo na vysokých školách přes 11.400 posluchačů denního studia. Celkem bylo na vysokých školách přes 298.000 studentů. Vyplynulo to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Cizinci studující v češtině mají stejné podmínky jako jejich kolegové z Česka, neplatí školné. Některé školy svým budoucím studentům zajišťují i prázdninovou výuku češtiny, aby v ní mohli už od října studovat zvolený obor. Vysoké školy také nabízejí studium v angličtině, za něj ale všichni studenti platí, i Češi. Takzvaných samoplátců je mezi cizinci přes 1100.

Počet zahraničních studentů stále stoupá, minulý akademický rok jich na české vysoké školy chodil více než dvojnásobek ve srovnání s rokem 2000, kdy jich studovalo přes 6100. Zvyšuje se zájem nejen o veřejné vysoké školy, které stále navštěvuje převážná většina cizinců, ale i o školy soukromé. Před pěti lety na nich studovalo 50 cizinců, minulý akademický rok jich bylo téměř 900.

Celkem minulý akademický rok studovalo ve všech programech a formách studia podle ústavu téměř 18.400 cizinců, na veřejných vysokých školách jich bylo téměř 16.000. Nejvíce jich je tradičně na Univerzitě Karlově, kterou studovalo přes 5200 cizinců. Nejoblíbenější je mezi nimi první lékařská fakulta s více než 1100 zahraničními studenty.

Druhou školou s největším počtem cizinců je Masarykova univerzita v Brně, bylo jich téměř 2200. O necelých 300 zahraničních studentů méně přilákala pražská Vysoká škola ekonomická. Přes 1000 cizinců studovalo České vysoké učení technické v Praze a Univerzitu Palackého v Olomouci. V Česku nejčastěji studují Slováci, výhodu mají v tom, že jsou bez problémů schopni rozumět česky vedeným přednáškám. Na vysoké školy jich minulý akademický rok chodilo přes 9300, o téměř 2000 víc než předchozí rok. Druhou nejpočetnější skupinou cizinců jsou Rusové, jichž tu bylo přes 520. Třetí pak Ukrajinci, kterých v Česku studovalo více než 440. České univerzity lákají i studenty ze vzdálenějších zemí, pobývali na nich například dva posluchači ze Zambie, po jednom z Tanzanie, Trinidadu a Tobaga, Singapuru nebo Seychel.

Petra Měšťanová kš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze