Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zubařů začíná být málo, výuka je drahá

Zubařů začíná být málo, výuka je drahá

DĚKAN 1. LÉKAŘSKÉ FAKULTY UK ŠTĚPÁN SVAČINA, KANDIDÁT NA REKTORA UNIVERZITY:   


* Panují vážné obavy, že bude málo zubních lékařů. Je tomu opravdu tak, nebo jde jen o snahu získat víc peněz pro lékařské fakulty?


     Zubních lékařů je opravdu málo. Lékařské fakulty se snaží alespoň mírně navýšit počet studentů, ale to se z ekonomických důvodů nedaří. Kdybych chtěl jako děkan tento obor rozvíjet, způsobil bych fakultě těžkou finanční ztrátu. V první polovině devadesátých let bylo rozhodnuto, že lékařské fakulty budou dostávat na jednoho studenta všeobecného i zubního lékařství přibližně 70 tisíc korun. Tato částka vychází mimo jiné z naivní představy, že výuka všeobecného lékaře a výuka zubaře stojí stejně. Jenže zatímco například odborný asistent nebo docent na interním oddělení může mít u lůžka pacienta několik studentů, u zubařských křesel může být jeden, maximálně dva studenti na učitele, nemluvě o spotřebovaných zubních materiálech. Před dvěma léty vypsalo ministerstvo školství grant, který umožnil vytvořit odborné komise a vypočítat nové částky. Tehdy vyšlo, že zubní lékař stojí ve skutečnosti 200 000 a všeobecný lékař kolem 130 000 korun.


* Kolik by podle vás měly školy dodat zubařů do praxe? Neexistují úkony, kde by je mohl nahrazovat kvalifikovaný středně zdravotnický kádr?


     Já myslím, že ne. Myšlenka dentisty se vrací k první republice a byla již dávno překonaná. Vezměte si i právní prostředí, v jakém dnes ve světě medicína působí: před nemocnicí tam už čekají na chybu lékařů právníci. I nejbanálnější stomatologický zákrok se může zkomplikovat a zubní lékařství se neliší složitostí od jiných lékařských oborů.


* Jaká je situace ve všech ostatních medicínských oborech?


     U nás na fakultě vznikl již začátkem 90. let odhad vývoje potřeby lékařů v příštích deseti letech a více méně se výpočty potvrdily. Také Česká lékařská komora si v roce 2001 nechala zpracovat materiál o věkové struktuře lékařů a souvisejících prognózách jejich potřeby. Lékařské fakulty v tuto chvíli produkují něco kolem tisíce všeobecných lékařů ročně. Existují odhady, které říkají, že by jich mělo být dvojnásobek. Minimální odhad počítá s navýšením alespoň o polovinu.


* Máte také mnoho zahraničních studentů. Táhne je sem kvalita výuky, nebo výhodné finanční podmínky?


     Důležitou roli hraje samozřejmě renomé Univerzity Karlovy. Táhne je sem i prostředí, relativně levné živobytí a náklady na studium. Výuka jednoho zahraničního studenta samoplátce v angličtině stojí například u nás více než 10 tisíc dolarů ročně. Mívali jsme jich v ročníku kolem 50, dnes jich je stovka. Tito platící studenti významně pomáhají ekonomice lékařských fakult. U nás máme studenty z celého světa včetně Američanů. U těch nám pomohla akreditace naší fakulty v USA, která umožňuje tamějším mladým lidem vzít si na studium u nás výhodnou půjčku. Řadu studentů sem táhne i to, že je v některých zemích velmi limitován počet studentů medicíny.


* Kandidujete na pozici rektora Univerzity Karlovy. Co chcete změnit?


     Univerzita Karlova měla štěstí na vynikající rektory v minulých letech. Vždy lze však něco vylepšovat. V mezinárodním postavení by do budoucna univerzita mohla díky již dnes vytvořeným podmínkám dosáhnout ještě lepších výsledků a vědeckých spoluprací. Důležitou roli zde hrají výměny studentů, kde je rovněž na co navazovat.


Petr Kotek


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze