Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministerstvo školství chce pro příští rok osm miliard navíc

Ministerstvo školství chce pro příští rok osm miliard navíc

PRAHA 23. srpna (ČTK) - Ministerstvo školství bude pro příští rok požadovat o osm miliard korun víc, než navrhlo ministerstvo financí. Podle ministerstva financí má rozpočet školství pro rok 2006 činit 103,3 miliardy, o 2,1 miliardy víc než letos. ČTK to řekl Ondřej Gabriel z tiskového odboru ministerstva školství.

Asi 1,5 miliardy bude ale podle Gabriela ministerstvo školství potřebovat na zajištění plánovaného nárůstu mezd zaměstnanců o 4,5 procenta. Další 2,1 miliardy musí mít na pokračování reformy veřejných vysokých škol, která by měla zvýšit jejich kvalitu a konkurenceschopnost. Další 1,1 miliardy bude třeba na zajištění Národního plánu výuky cizích jazyků.

Ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) bude také žádat, aby se příští rok nemusel snižovat počet zaměstnanců ve školství o nařízená dvě procenta. Školy musely propouštět kvůli nařízení vlády, podle nějž musí být každý rok propuštěna dvě procenta státních zaměstnanců, a to do roku 2006. Zaměstnanců ubývalo i kvůli malému počtu žáků. Aby mohl být zachován počet pracovníků, bude třeba do rozpočtu přidat 1,1 miliardy korun, s nimiž návrh ministerstva financí také nepočítá.

Úřad prý peníze potřebuje rovněž na to, aby mohl zajistit naplnění zákona o pedagogických pracovnících, který zavádí kariérní řád, jenž by měl motivovat učitele k dalšímu vzdělávání. Musí také pokrýt projekty Evropského sociálního fondu. Kromě toho bude úřad také žádat, aby nebyl jeho rozpočet krácen o jedno procento, jak se plánuje u všech ministerstev.

Petra Měšťanová hj


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze