Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Buzková chce být zatím ministryní, pak čas na rodinu a zvolnit

Buzková chce být zatím ministryní, pak čas na rodinu a zvolnit

PRAHA 30. srpna (ČTK) - Víc času na rodinu a celkové zvolnění si plánuje ministryně školství Petra Buzková (ČSSD). Potvrdila, že již nechce kandidovat do sněmovny, a odejde tedy příští rok z vrcholné politiky. "Chci žít normální život," řekla dnes novinářům a dodala, že sepisovat politické paměti se nechystá.

V čele ministerstva školství by ale chtěla do voleb zůstat a pomoci ještě například s reformou financování vysokých škol či zaváděním nových maturit. S premiérem Jiřím Paroubkem prý ještě osobně nemluvila. Buzková si ale nemyslí, že by kandidatura v příštích volbách byla podmínkou setrvání v nynější vládní funkci. Zcela nevyloučila, že v budoucnu, "za několik let", se zkusí do vrcholné politiky vrátit. "Rozhodně nemám nic naplánované," uvedla. O svých dalších plánech řekla jen tolik, že pokud nějaké má, nechá si je zatím pro sebe. Spekulace o tom, že míří do funkce personálního ředitele Škody Auto, označila za nesmysl. Odejít z vysoké politiky chtěla prý už dávno, mimo jiné kvůli tomu, že jí čím dál víc vadila publicita s tím spojená. Na dotazy novinářů dnes odmítla názory, podle nichž odchází kvůli poklesu své popularity či kvůli Paroubkově snaze postavit do čela pražské kandidátky ČSSD vicepremiéra a nestraníka Martina Jahna. "Žádný bezprostřední impulz (k odchodu) nebyl," uvedla a mezi "miliony důvodů" odchodu zmínila i ty zdravotní. "Asi před dvěma lety jsem měla obrovské zdravotní potíže, které vyplývaly hlavně z přepracovanosti a ze stresu," řekla.

Za nejlepší roky v politice považuje ty poslední, kdy řídí ministerstvo školství. "Přestože práce v parlamentu byla zajímavá, tak si myslím, že práce v exekutivě mi daleko víc sedla," dodala. Řekla také, že nejlépe se jí pracovalo s premiérem Vladimírem Špidlou, vývojem v ČSSD prý ale zklamaná není. "Proč bych měla být zklamaná?" zeptala se řečnicky. Nadále hodlá pracovat v pražské ČSSD, odmítla jí ale na dálku radit, koho má vybrat do čela pražské volební kandidátky. Na dotaz novinářů mimo jiné uvedla, že paměti nepřipravuje, a to už proto, že všechno zapomíná. "Což se koneckonců ukázalo u pamětí Miloše Zemana, to byly spíše nepaměti," řekla na adresu knižních vzpomínek expremiéra, který ji opakovaně kritizoval. Buzková dnes uvedla, že předseda ČSSD Stanislav Gross ji přesvědčoval, aby ve vrcholné politice setrvala. Nakonec ale svůj názor nezměnila. Na dotaz novinářů také řekla, že v počátku její politické kariéry jí možná pomohlo, že byla mladá a atraktivní. "Je dost možné, že mi to na začátku pomohlo se v politice více prosadit, ale pak už všichni očekávali práci a výsledky," dodala. Petra Měsťanová Jan Hrdlička kš mal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze