Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláků má být víc

Vysokoškoláků má být víc

PRAHA - 15.09.2005 - (zde) Počet vysokoškolských studentů by se měl zvýšit ze současných 276 tisíc na zhruba 330 tisíc v roce 2010. Alespoň to tak plánuje ministryně školství Petra Buzková ve své koncepci reformy vysokých škol, kterou včera schválila vláda.

Že je u nás vysokoškolsky vzdělaných lidí stále málo, v těchto dnech uvedla i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která vyšla z údajů za léta 2002 až 2003. Zatímco v ČR je to 12 procent populace, ve vyspělých zemích je to 10 až 44 procent.

V posledních třech letech vysokoškoláků přibylo, každý rok zhruba o deset procent. Nyní se ke studiu poprvé zapisuje 35 procent lidí ve věku 19 a 20 let, do roku 2010 by jich mělo být přibližně 42 až 45 procent. Spolu s posluchači, kteří nastoupí na vyšší odborné školy a do dalších typů terciárního vzdělání, by mělo po maturitě studovat 55 procent mladých lidí.

Hlavně „bakaláři“

V roce 2010 by měl mít podle ministerstva každý zájemce o vysokoškolské studium, který má potřebné předpoklady, možnost studovat v tříletém bakalářském programu. Zhruba polovina bakalářů by měla pokračovat ve studiu v navazujícím magisterském programu.

Podle ministerstva by mělo také přibýt posluchačů, kteří vysokou školu úspěšně dokončili. Teď školu nedodělá zhruba třetina studentů, v budoucnu by počet neúspěšných vysokoškoláků měl klesnout na 20 až 15 procent. Cestou k tomu bude restrukturalizace oborů, dlouhé studijní programy se budou členit na tříleté bakalářské a navazující magisterské.

Ministerstvo chce v následujících letech zvyšovat částku ze státního rozpočtu určenou na vysoké školství. Zatímco letos činí 0,82 procenta HDP, do roku 2008 měla dosáhnout jednoho procenta HDP, čímž se pouze přiblížíme evropské úrovni, která teď činí 1,3 procenta HDP. V současnosti stát na školy vydává 0,9 procenta HDP.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze