Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři jsou s návrhem rozpočtu pro vysoké školy spokojeni

Rektoři jsou s návrhem rozpočtu pro vysoké školy spokojeni

BRNO 8. září (ČTK) - Rektoři vysokých škol přivítali návrh rozpočtu ministerstva školství pro příští rok, který ve středu schválila vláda. Ministerstvo prosadilo navýšení o 2,8 miliardy korun ve srovnání s letošním rokem. "Pokud bude tato částka zachována, tak budeme spokojeni," řekl ČTK rektor JAMU Václav Cejpek. Rozpočet pro rok 2006 je hlavním bodem dvoudenního jednání České konference rektorů (ČKR), které ode dneška hostí Janáčkova akademie muzických umění (JAMU) v Brně.

Pro vysoké školy bude ministerstvo školství mít 22,5 miliardy korun, což je pětina jeho rozpočtu. Podle Cejpka by tato částka mohla stačit na pokračování reformy českého vysokého školství, která by měla umožnit nejen přijímat větší počet studentů, ale i zkvalitnit samotnou výuku.

Rektoři budou také pokračovat v diskusi o přípravě kritérií pro hodnocení výzkumných záměrů vysokých škol i vědeckých pracovišť. "My bychom chtěli, aby se hodnotilo, nejen jestli jsou nějaké výsledky, ale zda jsou kvalitní," řekl ČTK rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Letos poprvé se peníze z ministerstva školství přidělovaly podle kvality projektů, finanční podporu tak nedostaly plošně všechny školy jako v minulosti. To se nelíbilo zejména zástupcům škol, které získaly méně peněz nebo žádné.

ČKR reprezentuje vysoké školy a sdružuje rektory 24 veřejných, dvou státních a deseti soukromých škol. Zajišťuje jejich společný postup v zásadních otázkách týkajících se rozvoje vzdělanosti, vědy, výzkumu a vysokých škol.

Tereza Fojtová jpt




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze