Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak se změní financování VŠ

Jak se změní financování VŠ

Dotace, neboli normativy na studenta (jinak také na hlavu), které jednotlivým vysokým školám ze státního rozpočtu vyplácí mnisterstvo školství, se letos již nezvyšují.

Peníze, které díky tomu, že dotace na studenty nebudou navyšovány, v rozpočtu školství zbydou, se budou rozdělovat podle počtu absolventů. Do budoucna se počítá i s rozdělováním podle počtu úspěšně zaměstnaných absolventů. Letos by zbylá částka měla činit přibližně půl miliardy korun. Příští rok ale už zřejmě celou miliardu a v roce 2007 dokonce 1,5 miliardy. Tyto peníze už by se měly rozdělovat s ohledem na celkový počet absolventů tak, že by se od výsledku odečítali studenti, kteří školu dokončili, ale jsou nezaměstnaní. Peníze, jež takto v rozpočtu zůstanou, se poté ovšem znovu rozdělí.

Na tomto systému některé vysoké školy mohou získat více financí než doposud, některé naopak prodělají. Podle pilotního propočtu, který zpracovalo Středisko vzdělávací politiky pro rok 2005 (viz graf), by na dotaci korigované o nezaměstnané absolventy vydělaly Univerzita Karlova, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého nebo Vysoká škola ekonomická. Mezi ty, kdo by si oproti dnešku pohoršili, patří například Vysoké učení technické v Brně, Česká zemědělská univerzita nebo Jihočeská univerzita.

Radka Kvačková


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze