Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Paroubek: Zahraničních studentů je v Česku stále málo

Paroubek: Zahraničních studentů je v Česku stále málo

PRAHA 26. září (ČTK) - České vysoké školy by se měly snažit přilákat více zahraničních studentů. Zatím jich na většině

univerzit studuje mezi třemi a deseti procenty, ve světě se jejich počty pohybují kolem 20 procent, řekl dnes na slavnostním zahájení nového akademického roku v pražské Betlémské kapli premiér Jiří Paroubek.

Zájem cizinců může být přitom jedním z ukazatelů kvality českých vysokých škol a jejich konkurenceschopnosti, poznamenal rektor Českého vysokého učení technického Jiří Witzany. Uvedl také, že by školy měly být schopny přilákat i pedagogy ze zahraničí. Zastává názor, že by se konkurzy na vedoucí pracovníky měly otevřít i cizincům. "Investice do studia v cizím jazyce se stejně jako získání kvalitních pracovníků ze zahraničí vrátí," řekl rektor.

Je podle něj třeba vytvořit "strategii internacionalizace", v jejímž rámci jde nejen o získávání nových zahraničních studentů

nebo pracovníků, ale i o zapojení vysokých škol do mezinárodních struktur a spolupráci s jinými univerzitami. K tomu je však třeba odpovídající infrastruktura škol, včetně vybavených knihoven a služeb pro studenty, dodal.

Paroubek se zmínil o předpokládaném nárůstu počtu studentů ze současných zhruba 275.000 na téměř 330.000 v roce 2010. Hovořil také o plánovaném zvyšování rozpočtu vysokých škol. Podle něho není možné peníze pro ně zajišťovat jen ze státního rozpočtu. Do jejich financování je třeba zapojit více zdrojů - firmy, regiony i evropské strukturální fondy, řekl. Nicméně prý s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a ministryní školství Petrou Buzkovou jedná o jejich další finanční podpoře.

Premiér také zdůraznil, že je třeba se soustředit na zvyšování kvality studentů i škol. Aby to bylo možné, je třeba lépe ohodnotit pedagogy a vytvořit jim takové podmínky, aby se mohli věnovat jen své práci, uvedl.

Petra Měšťanová mal kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze