Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kandidát na rektora UK je pro mírné zvyšování počtu studentů

Kandidát na rektora UK je pro mírné zvyšování počtu studentů

Kandidát na funkci rektora Univerzity Karlovy (UK) Štěpán Svačina si myslí, že by se neměl příliš zvyšovat počet studentů školy. Pokud by se dostal do čela nejstarší univerzity ve střední Evropě, pak by byl pro nárůst počtu posluchačů o deset procent za tři roky, řekl dnes novinářům. Je také pro placení přijatelného školného.

"Univerzita Karlova nemůže řešit kvantitativní nepoměr, že se v Česku nedostanou všichni zájemci na vysokou školu," uvedl. Přílišný nárůst počtu posluchačů může mít vliv na snížení kvality výuky. Navíc některé fakulty UK jsou už nyní naplněny a nemají prostory na to, aby mohly zvýšit počet studentů, podotkl. Školné by podle něj mohlo motivovat posluchače k tomu, aby přistupovali zodpovědněji ke studiu. Je prý ale vyloučeno, aby se na něm stavěl rozvoj vysokých škol. Školné přijatelné pro obyvatele by se mělo pohybovat kolem několika tisíc ročně, v rozpočtech univerzit by to byla zanedbatelná částka a nevyřešila by dlouhodobý nedostatek peněz, poznamenal.

Svačina uvedl, že by se jako rektor snažil, aby studenti procházeli více fakultami a mohli si zapisovat předměty i mimo svou domácí fakultu. K tomu je podle něj třeba vytvořit univerzitní informační systém, který by to usnadnil. Je také pro odpovídající finanční ohodnocení kvalitních pracovníků. Vedení UK i fakult by podle něj mělo také aktivně vyhledávat další zdroje pro obohacení mzdových fondů. Proto je třeba rozvíjet aktivity, díky nimž je možné zvýšit příjmy, například celoživotní vzdělávání, spolupráci s komerční sférou nebo účast v evropských projektech.

Bývalý děkan 1. lékařské fakulty a přednosta 3. interní kliniky Svačina je zatím jedním ze tří kandidátů na rektora. Dalším je bývalý předseda Akademického senátu UK Václav Hampl a bývalý děkan a nyní proděkan 3. lékařské fakulty Michal Anděl. Kandidáti se mohou hlásit do 26. září, navrhovat je mohou například akademické senáty fakult UK nebo členové akademického senátu. Na 19. října je naplánováno jejich představení a první kolo volby by se mělo konat 26. října. Nynějšímu rektorovi Ivanu Wilhelmovi končí druhé funkční období, a proto už nemůže o vedení univerzity usilovat.

Petra Měšťanová kar




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze