Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nova: Nový trestní zákoník staví mimo zákon vědce a programátory

Nova: Nový trestní zákoník staví mimo zákon vědce a programátory

PRAHA 11. října (ČTK) - Pokud by byla novela trestního zákoníku schválena v současné podobě, jakou má před třetím čtením ve sněmovně, ocitla by se mimo zákon řada vědců a programátorů. Novela má totiž trestat každého, kdo se nabourá do počítačového systému nebo analyzuje počítačové viry. Tato činnost se přitom běžně vyučuje a vědecky zkoumá, informovala dnes televize Nova.

"Před soudem by se mohli ocitnout vysokoškolští profesoři, kryptologové, všichni, kdo testují bezpečnost systému,"uvedla právnička nevládní organizace Iuridicum remedium Helena Svatošová. Vědečtí pracovníci, představitelé vysokých škol, zástupci softwarových společností či bank už poslali poslancům dopis, ve kterém na nedostatek návrhu upozorňují.

"Je to velký omyl, který vznikl drobnou chybou a může přinést ohromnou mezinárodní ostudu," řekl Nově nezávislý kryptolog Vlastimil Klíma. "Ten paragraf 205 dělá ze služných lidí útočníky a kriminálníky," dodal.

Ministerstvo spravedlnosti, které je předkladatelem novely, podle televize přiznalo, že je špatně napsaná. "Ministerstvo

spravedlnosti si je vědomo možného výkladu, který by umožňoval nějakým způsobem postihovat vědeckou činnost. Proto jsme připraveni akceptovat změnu," uvedl mluvčí ministerstva Petr Dimun. Změnu zákona navrhnou ve sněmovně komunisté, uvedla Nova. Poslanci by o zákoníku měli rozhodovat v rámci říjnové schůze.

mkv mol


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze