Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Je to manažerská výzva

Je to manažerská výzva

KANDIDÁT NA REKTORA UK PROFESOR ŠTĚPÁN SVAČINA

* Šest let jste působil na postu děkana UK - 1. lékařské fakulty. Co se vám za tu dobu povedlo?

Podařilo se nám rozšířit počet fakultních pracovišť a výrazně stouply počty studentů zejména doktorského studia. Rozpočet fakulty se zdvojnásobil. Za šest let prošlo jmenovacím řízením na profesora kolem 70 učitelů, což je o 150 % více než za stejné období dříve. Ale co je nejdůležitější - zařadili jsme se mezi několik elitních českých fakult, které získávají více prostředků na vědu než na počet studentů. To svědčí o velké vědecké úspěšnosti našich pracovišť.

* Jste jedním z kandidátů na rektora Univerzity Karlovy. Proč kandidujete a v případě vašeho zvolení jaké budou vaše první kroky?

Univerzita Karlova mně hodně dala. Měl jsem možnost šest let řídit velkou fakultu. Teď mohu něco dát univerzitě zpět. Beru to jako manažerskou výzvu. Oproti lékařské fakultě je univerzita několikrát větší, má 17 fakult a 40 000 studentů. Myslím, že bych byl schopen univerzitu trochu změnit, některé věci posunout kupředu. Usiloval bych o větší otevření univerzity světu i českým médiím, pokusil bych se získat další finanční zdroje mimo rozpočet, kvalitněji organizovat a evaluovat výuku, pomoci studentům a pedagogům a mnoho dalších kroků.

* Vedete 3. interní kliniku Všeobecné fakultní nemocnice. Jak to všechno chcete zvládnout?

Dobře si uvědomuji, že funkce rektora by vyžadovala určité omezení zdravotnických aktivit. Určitě bych ale ušetřil čas především na psaní článků a monografií a přednášením na vzdělávacích přednáškách. To mi zabralo v minulých letech dost času. A také již nepovedu fakultu, což byla časově velmi náročná činnost.

Václav Pergl


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze