Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       KDU-ČSL chce využít stavební spoření k financování studia na VŠ

KDU-ČSL chce využít stavební spoření k financování studia na VŠ

PRAHA 13. října (ČTK) - Lidovci nabízejí nástroj, jak by v budoucnu bylo možné hradit náklady spojené s vysokoškolským studiem - a to již fungující stavební spoření. Stavební spořitelny by podle KDU-ČSL mohly v budoucnu poskytovat úvěry nejen na bydlení, ale i právě na financování ubytování a stravování studentů, nákupu školních pomůcek, případně školného - pokud by bylo na veřejných univerzitách někdy zavedeno.

Poslanec KDU-ČSL Tomáš Kvapil dnes novinářům řekl, že ve stavebním spoření je nyní shromážděno na 300 miliard korun, smlouvu se spořitelnou má zhruba šest milionů českých občanů. Spořitelny by podle něj přivítaly, kdyby mohly úvěry nabízet i vysokoškolákům či jejich rodičům. Návrh podle Kvapila není reálné prosadit ještě v tomto volebním období. Věří nicméně, že příští Poslanecká sněmovna i vláda takovou iniciativu podpoří.

Školné na vysokých školách, které by podle KDU-ČSL nemělo překročit 10.000 korun ročně, by mohlo být výrazným motivačním prvkem, prohlásila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Studenti z chudších rodin by mohli využívat sociálního stipendia, existoval by systém půjček a spoření, dodala.

Program KDU-ČSL v oblasti školství má dva rovnocenné pilíře - osobnost žáka a učitele. Lidovci navrhují zavést etiku jako

samostatný učební předmět, v rámci informatiky učit děti psát na klávesnici, prosazují angličtinu už od třetí třídy. Rádi by také prosadili, aby budoucí kantoři skládali při přijímacích zkouškách na pedagogické fakulty talentové zkoušky. "Žádná reforma školství není možná bez změny vzdělávání učitelů," tvrdí Šojdrová. Mezi priority řadí KDU-ČSL i zachování malých vesnických škol či zvýšení kapacity církevních škol.

abz mal


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze