Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Karlova univerzita zvolila nejmladšího rektora

Karlova univerzita zvolila nejmladšího rektora

Praha - Nejstarší česká univerzita má po šesti letech nového rektora. Fyziolog Václav Hampl, který včera vyhrál volby, je ve svých třiačtyřiceti letech nejmladším „šéfem“ univerzity nejméně od roku 1945.

Profesora druhé lékařské fakulty zvolil akademický senát ve třetím kole. „Chci prosadit lepší spolupráci mezi fakultami, víc pobytů v zahraničí pro studenty a rozvoj vědecké práce,“ řekl MF DNES krátce po svém zvolení.

Hampl chce prověřit, zda je nový systém příspěvků studentům na ubytování dost efektivní. Nového šéfa ještě musí jmenovat prezident. Rektorské funkce by se měl ujmout v únoru.

* Potřebuje univerzita více peněz? Kde finance nejvíce chybějí?

Více peněz do vysokého školství je rozhodně potřeba. Ve srovnání se zbytkem Evropské unie na tom nejsme úplně dobře. Peníze nejvíce chybějí v infrastruktuře a ve výši platů akademických pracovníků.

* Co uděláte pro to, aby se situace zlepšila?

Budeme vyjednávat se státem, aby zvýšil dotace. Důležité je i zlepšit vlastní činnosti univerzity, aby byla efektivnější, a propojit vědecká pracoviště s komerční sférou, aby do výzkumu přicházely peníze odsud.

* Jaký je váš názor na zavedení školného na vysokých školách?

Je to věc, která těžko může být pro financování univerzity významnějším přínosem. Školné ale může studenty motivovat. Musí však existovat taková opatření, aby to sociálně slabším studentům nevzalo možnost studovat.

* Je možné, aby univerzita přijímala stále více nových studentů?

Jsem přesvědčen, že v tuto chvíli je kapacita Univerzity Karlovy naplněná a nemáme možnost dál zvyšovat počet studentů, aniž by se to podepsalo na kvalitě výuky.

* Je Karlova univerzita dostatečně otevřena světu?

Je nutné zvýšit stáže studentů v zahraničí. Na tom chci začít hned pracovat.

ONDŘEJ ŠŤASTNÝ



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze