Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Karlova univerzita má nového rektora

Karlova univerzita má nového rektora

Nejstarší česká univerzita vymění po šesti letech jiného rektora. Nástupcem Ivana Wilhelma, který vedl Univerzitu Karlovu ve dvou tříletých obdobích, byl zvolen profesor 2. lékařské fakulty Václav Hampl.

Pokud volbu Akademického senátu potvrdí prezident a v únoru novou hlavu univerzity jmenuje, stane se Václav Hampl 72. rektorem od rozdělení pražské univerzity na pražskou a německou část v roce 1882.

Václav Hampl byl zvolen až ve třetím kole hlasování. V prvních kolech s ním soutěžili bývalý děkan 1. lékařské fakulty Štěpán Svačina a proděkan 3. lékařské fakulty Michal Anděl.

Novému rektorovi je třiačtyřicet let a ve funkci by měl být minimálně do roku 2009, kdy skončí tříleté období, na něž je rektor volen. "Za půl roku, co se o něm mluví, jsem neslyšel nic špatného. Obvykle se říká, že je to slušný člověk, a svou prací tady získal dobrý kredit," uvedl o novém rektorovi přednosta interní kliniky v Motole Milan Kvapil. Stručné hodnocení vysvětluje tím, že Hampl se na sebe nesnažil upozorňovat. "A my jsme už odvykli, že významný člověk nemusí být mediálně známou osobností."

Václav Hampl vystudoval Přírodovědeckou fakultu a začal pracovat jako interní aspirant na Fakultě dětského lékařství UK. V devadesátých letech se stal profesorem Ústavu fyziologie 2. lékařské fakulty. Působí v Grantové agentuře UK, v letech 2003 až 2005 byl členem pracovní komise Rady vysokých škol

Povede školu, kde studuje podle informací internetových stránek univerzity přes 42 400 studentů, což je zhruba jedna pětina všech vysokoškolských studentů v Česku. Na UK studují ve více než 270 akreditovaných studijních programech s takřka 600 studijními obory.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze