Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Romové zahrají na koncertech věnovaných zesnulé vědkyni

Romové zahrají na koncertech věnovaných zesnulé vědkyni

PRAHA 19. října (ČTK) - Řada převážně romských hudebníků a kapel si připomene na dvou koncertech 25. a 26. listopadu v

pražském klubu Roxy památku nedávno zesnulé přední české romistky a zakladatelky romistických studií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Mileny Hübschmannové. Koncerty uspořádají její studenti, řekl dnes ČTK pořadatel Tomáš Habart.

Na prvním koncertě vystoupí kapely Bengas, Čilágos a Do konce a hudebníci Jan Áčo Slepčík, Mario Bihári, Vojta Lavička, Vojta Fabián a duo Irena a Vojtěch Havlovi. O den později bude na programu vystoupení souborů Kale, Terne čhave, Romatino a Funky band Jozefa Feča - Connection.

Výtěžek koncertu pořadatelé věnují na realizaci projektu Bare Roma (Významní Romové), na němž Hübschmannová se svými studenty začala pracovat předloni. "Chceme veřejnost informovat o významných romských osobnostech z různých oblastí veřejného života z celého světa," uvedl Habart. Romské umělce, vědce nebo kněží chtějí autoři projektu představit buď v rozsáhlejší publikaci, nebo sadou brožur věnovaných jednotlivým osobnostem.

Pro návštěvníky Roxy pořadatelé uspořádají také doprovodný program; lidé mohou zhlédnout projekce filmů s romskou tematikou, vyslechnout autorské čtení Ilony Ferkové a navštívit výstavu fotografií Hany Šebkové. Informace o programu budou uvedeny na internetové stránce www.chave.cz.

Hübschmannová tragicky zahynula počátkem září při automobilové nehodě v Jihoafrické republice. Narodila se v roce 1933, vystudovala hindštinu a urdštinu. Od roku 1953 se zajímala o romštinu, kterou se učila přímo v romských rodinách. V letech

1956 až 1967 pracovala v Českém rozhlase a poté v Československé akademii věd. Pro nesouhlas s asimilační politikou vůči Romům byla v letech 1975 až 1982 bez stálého zaměstnání.

Od roku 1991 byla profesorkou romistiky Indologického ústavu Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. V roce 2002 ji prezident republiky ocenil Medailí za zásluhy III. stupně.

Hübschmannová byla spoluautorkou romsko-českého a česko- romského slovníku, autorkou mnoha knih a překladů z romštiny,

sběratelkou romských pohádek a redaktorkou časopisu romistických studií Romano Džaniben.

Jiří Janda kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze