Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V programu studentských výměn EU 90 procent vysokých škol Evropy

BRUSEL 20. října (zpravodaj ČTK) - Již téměř 90 procent ze čtyř tisícovek vysokých škol v 31 evropských státech se zapojilo do programu Evropské unie Erasmus, který napomáhá výměnám studentů a pedagogů. Oznámila to dnes Evropská komise s připomínkou, že příležitost připojit se v letošním akademickém roce uplyne 1. listopadu.

Díky programu odjelo uplynulý akademický rok studovat do ciziny kolem 4000 Čechů a tisícovky Slováků. Erasmus je pro

studenty lákavý, protože dostávají peníze na živobytí po dobu studia v zahraničí. Měsíční příspěvek se v průměru pohybuje kolem 350 eur.

Služeb programu využilo během dvou desetiletí kolem 1,4 milionu studentů, jen loni více než 150.000 občanů EU. Erasmus

kromě podpory větší mobility studentů a pedagogů napomáhá také k větší spolupráci univerzit. Komise letos přispěla 17 miliony eur na podporu 260 různých projektů, sbližujících studijní programy na vysokých školách v různých zemích.

"Naše univerzity sehrávají klíčovou roli v budování evropské prosperity v globalizujícím se světě," prohlásil komisař Ján Figeľ, podle něhož Erasmus představuje nejhmatatelnější příspěvek EU k rozvoji vysokoškolského vzdělávání.

Čeští studenti jezdí v rámci programu nejvíce do sousedního Německa, předminulý akademický rok jich tam prostřednictvím

Erasmu studovalo přes 900. Druhou nejoblíbenější zemí je pro ně Francie, kam jich zamířilo přes 500. O 200 méně odjelo do

Británie. Podobně z těchto zemí také jezdí nejčastěji studenti v rámci Erasmu do českých škol.

msk boh mik


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze