Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pro některé studenty začíná být výhodnější podnájem než kolej

Pro některé studenty začíná být výhodnější podnájem než kolej

PRAHA 7. listopadu (ČTK) - Pro některé studenty začíná být po změně financování ubytování vysokoškoláků výhodnější bydlení v podnájmu než na koleji. Na několika vysokých školách mají i po začátku akademického roku volná místa na kolejích, i když v minulých letech musely zájemce o ubytování odmítat. Na jedné se rozhodli část kolejí uzavřít. Většina škol se ale podle zjištění ČTK potýká s opačným problémem - nedostatečnou kapacitou lůžek.

    Studentské ubytovny jsou pro mladé lidi většinou stále cenově dostupnější než podnájmy, přestože se kolejné zvýšilo. Stát už neposkytuje dotace na ubytování školám, ale přímo studentům. Univerzity proto většinou zvýšily kolejné zhruba o 900 korun, které měly do loňska na lůžko od státu. Průměrné kolejné se pohybuje kolem 2000 korun, dosud to bylo zhruba 1000 korun. Vysokým školám v Ústí nad Labem, Plzni, Olomouci a Zlíně se nepodařilo zaplnit všechna místa na kolejích.

    Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí dokonce uzavře jednu kolej, i když se to studentům nelíbí. Škola jim sice nabízí jiné ubytování, to je ale dražší. Západočeské univerzitě v Plzni zůstalo ze 3100 lůžek sedm procent volných. Škola proto hledá možnosti, jak koleje využít. Stejný problém má Univerzita Palackého v Olomouci, která měla po ukončení ubytovacího řízení z 5000 lůžek 900 neobsazených. Nyní nabízí 185 volných míst. Škola zrušila pořadníky, ubytování na kolejích tak mohou získat i studenti, kteří by na ně v minulých letech neměli nárok.

    Několik desítek volných míst mají i na kolejích Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Podle vedení školy si studenti kvůli změněným podmínkám častěji pronajímají byty, o koleje mají ale stále zájem a hlásí se na ně i nyní. Na kolejích v Hradci Králové mají z 960 míst deset až 15 volných. V minulých letech byli ale touto dobou plně obsazeni, řekla Iva Tlapalová z Univerzity Hradec Králové.

    S opačnou situací se potýkají pražské vysoké školy, jen některé zaznamenaly nižší zájem o koleje. Například Vysoká škola chemicko-technologická měla zájemců o ubytování o deset procent méně než v minulých letech. Stejně jako dříve ale nemohou školy vyhovět všem zájemcům o ubytování. Ředitel správy účelových zařízení Českého vysokého učení technického Zdeněk Zmrzlík již dříve ČTK řekl, že koleje budou stále levnější než pronájmy nebo ubytovny v hlavním městě. Koleji mohou studenti dát přednost i vzhledem k její atmosféře nebo rychlému připojení na internet. Ceny kolejí v Praze se pohybují v průměru kolem 2000 korun, liší se ale podle kvality. Mohou dosáhnout až 4000 korun.

    Ani v Brně se nesetkali s významnějším poklesem zájmu o koleje, dlouhodobě se totiž potýkají s nedostatkem ubytovacích kapacit. Jen na Masarykově univerzitě studuje přes 30.000 lidí a na kolejích je zhruba 4200 lůžek. Obsazená lůžka má i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Koleje jsou naplněny, ale další studenti se na ubytování neptají. V tom je situace jiná než dřív, řekl ředitel kolejí a menz František Vrtiška.

    Plně obsazené jsou i koleje Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TU). Podle ředitele kolejí a menz Jana Mikulčíka mají studenti ostravských univerzit k dispozici nejlevnější koleje v zemi. Nejnižší cena za lůžko je 1200 korun. Volná místa na koleji nemá ani Vysoká škola polytechnická v Jihlavě, i když se cena ubytování zvýšila z 800 na 1500 korun.

    red kpe kar



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze