Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pietní vzpomínka na studenty se stala apelem na mravní hodnoty

Pietní vzpomínka na studenty se stala apelem na mravní hodnoty

PRAHA 17. listopadu (ČTK) - Pietní vzpomínka na odvahu studentů pražské Hlávkovy koleje v boji proti nacismu se dnes spojila i s výrazným apelem na udržení mravních hodnot národa. Účastníci shromáždění připomněli význam a cenu svobody a při pokládání věnců k pamětní desce Jana Opletala se poklonili studentským obětem boje proti fašismu v roce 1939. "Dnes bychom měli vůči nim cítit závazek a odpovědnost," řekl předseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Opletal byl na protiněmecké demonstraci 28. října 1939 smrtelně zraněn. Jeho pohřeb se pro okupační úřady stal záminkou k uzavření českých vysokých škol. Po obsazení vysokoškolských kolejí nacisty v noci na 17. listopadu bylo devět studentů bez soudu popraveno a přes dvanáct set dalších z Prahy, Brna a Příbrami deportováno do koncentračního tábora Sachsenhausen.

"Dnešní den může být úvahou o tom, zda si média a veřejnost tento odkaz připomínají a zůstávají mu věrni," poznamenal předseda nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových Václav Pavlíček. "Když si na tohle vzpomenu, říkám si - dokázali bychom to dnes?" přemítal zase Zaorálek. Řečníci připomněli i boj studentů proti totalitnímu komunistickému režimu 17. listopadu 1989, mnozí srovnávali. "My jsme byli študáci a šli jsme s holýma rukama proti nacistům. To jsme nemohli vyhrát. A studenti v roce 1989 šli taky proti policajtům s pendreky a taky to nemohli vyhrát," řekl novinářům pamětník událostí podzimu 1939 Karel Suchan.

U Hlávkovy koleje v Praze 1 se ráno sešlo několik desítek lidí, převážně pamětníků 66 let starých událostí. Další desítky starších lidí si připomněly zavření českých vysokých škol, zatčení více než tisícovky studentů a popravu jejich předáků v ruzyňských kasárnách v Praze 6.

Položením věnců k památníku byl vzdán hold zastřeleným studentům, řekl ČTK Jan Pejšek z ministerstva obrany. Pietní vzpomínky se podle něj zúčastnili i premiér Jiří Paroubek, eurokomisař Vladimír Špidla, ministr obrany Karel Kühnl a představitelé Českého svazu bojovníků za svobodu či studenti z roku 1939. Vyzdvihli hrdinství tehdejších studentů a jejich odkaz pro dnešní i budoucí generace, uvedl Pejšek.

Renata Malinová kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze