Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klaus podepsal zákon zavádějící stipendia pro chudé studenty

Klaus podepsal zákon zavádějící stipendia pro chudé studenty

PRAHA 23. prosince (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu vysokoškolského zákona, která zavádí sociální stipendia pro studenty z chudších rodin. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Petr Hájek. Příspěvek ve výši pravděpodobně 1600 korun měsíčně by mělo dostávat zhruba 13.000 studentů. Novela začné platit ve chvíli, kdy vyjde ve Sbírce zákonů.

Sociální stipendia mají po dobu deseti měsíců v roce pobírat studenti z rodin, jejichž příjem nedosahuje 1,1násobek životního minima. Jsou to rodiny, které již nyní dostávají přídavek na dítě ve zvýšené hodnotě 800 korun. Výši stipendií bude určovat vláda.

Ministerstvo školství zatím počítá s 1600 korun. Ze státního rozpočtu by si to vyžádalo zhruba 200 milionů za akademický rok. Předloha zavádí i řadu dalších novinek. Do příjmů, které rozhodují o tom, zda má rodina nárok na státní sociální dávky, se nebudou počítat příspěvky studentovi na koleje, menzy či zahraniční stáže.

Součástí novely jsou například i nová pravidla pro hospodaření vysokých škol. Norma zvyšuje částku, kterou si školy mohou odečíst ze základu daně. Navíc budou nově moci nevyčerpaný příspěvek státu na činnost převádět do dalšího roku, což dosud nebylo možné. Předloha také mimo jiné ukládá školám zveřejňovat závěrečné diplomové práce.

mkv mal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:23

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze