Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Průzkum: Čeští studenti jsou vůči EU pozitivní, mají ale výhrady

Průzkum: Čeští studenti jsou vůči EU pozitivní, mají ale výhrady

PRAHA 14. prosince (ČTK) - Čeští středoškoláci jsou vůči EU naladěni pozitivně a konstruktivně, k jejímu fungování ale mají také zásadní výhrady. Tento závěr vyplynul z projektu Evropská budoucnost je i budoucnost česká, který finančně podpořil úřad vlády. Více než čtyři stovky studentů odpovídaly na deset otázek týkajících se fungování společenství. Ve slohových pracích se žáci zamýšleli nad tématem Abych byl v Evropské unii spokojen.

"Za přínos považují studenti například možnost volně cestovat a studovat v cizině," uvedla dnes v Praze na závěr projektu jeho autorka Olga Chválová. Dodala, že na druhou stranu jsou ale jejich představy o správném fungování EU v rozporu se současným stavem.

Za podmínku své spokojenosti v EU označili studenti v závěrečném prohlášení rovnoprávné postavení České republiky mezi ostatními členskými zeměmi.

Projekt, který je možné nalézt na internetové adrese www.humanea.cz, začal v říjnu. Zúčastnili se ho mimo jiné odborníci a studenti ze čtyř regionů. Konaly se také semináře a konference. Jeho rozpočet činil 1,5 milionu korun.

Zklamáním pro organizátory prý bylo, že o něj politici neprojevili větší zájem. Spolupracovali například se Stranou práce či konzervativci. Z parlamentních stran se na něm aktivně podíleli zástupci Unie svobody-DEU, uvedla Chválová. Právě vyjádření studentů podle ní reprezentují konkrétní názory určité skupiny lidí, které by mohly být politikům za současné "rozkolísanosti" EU užitečné.

vjk kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze