Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zemřel Čestmír Suchý

Zemřel Čestmír Suchý

Úmrtí


Docent Čestmír Suchý, který zemřel 2. ledna 2005 ve věku nedožitých 84 let, byl prvním děkanem Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Když byl v roce 1990 zvolen, pomáhal při formování moderní výuky žurnalistiky, ale i dalších oborů: politologie, sociologie nebo mezinárodních vztahů. Vrátil se tak oklikou k profesi, kterou kdysi dělal jako redaktor, ať už v Rudém právu nebo v zahraniční rubrice Českého rozhlasu.

V srpnu 1968 se podílel na vysílání proti okupantům, a tak logicky následovalo vyloučení ze strany a vyhazov z práce. Pak se živil jako dělník, kulisák a myč výkladů. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77.

Ať působil kdekoli, srdcem vždy zůstal novinář. To se potvrdilo v lednu 1991, v době první války v Perském zálivu, kdy navštívil Palestinu. Území Izraele bylo ostřelováno raketami Scud z Iráku a obyvatelé se museli stáhnout do krytů, čekal se chemický útok. Čestmír Suchý se nebojácně ujal práce rozhlasového reportéra a každý den po telefonních linkách informoval české posluchače o vývoji válečného konfliktu a osudech lidí.

Odešla jedna z legend české žurnalistiky.


BARBORA OSVALDOVÁ

Autorka je vedoucí katedry žurnalistiky na FSV UK




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze