Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita získá víc peněz na výzkum

Univerzita získá víc peněz na výzkum

Polovina prostředků jde na projekty přírodovědecké fakulty


Celkem 174 miliónů korun obdrží v letošním roce na financování jedenácti výzkumných projektů Univerzita Palackého (UP) v Olomouci.

Oproti loňskému roku bude státní podpora vědeckého výzkumu na olomoucké univerzitě skoro dvojnásobná.

Z celkové sumy přidělené v závěru loňského roku UP dostane přibližně polovinu přírodovědecká fakulta, která na svých šest projektů obdrží příspěvek ve výši téměř sto miliónů korun. Děkan fakulty Lubomír Dvořák vidí za úspěšností projektů to, že mezi jejich řešiteli jsou špičkoví odborníci se zkušenostmi ze zahraničí.

K významným výzkumným aktivitám přírodovědecké fakulty patří podle něj společný mezifakultní projekt biologů, chemiků a vědců z lékařské fakulty, který se týká látek ovlivňujících tvorbu živých buněk. Ty by mohly v budoucnu sloužit k léčbě některých nádorových onemocnění. Na tento projekt obdrží přírodovědecká fakulta třicet miliónů a lékařská fakulta může počítat s dvaceti milióny korun.

Lékařská fakulta získá v letošním roce na výzkum celkem 48 miliónů korun, fakulta tělesné kultury obdrží přes jedenáct miliónů, teologická fakulta devět miliónů a filozofická fakulta dostane šest miliónů korun. Na podporu vlastního výzkumu nedosáhly fakulty pedagogická ani právnická.

„Z pohledu celé univerzity se to dá hodnotit jako úspěch. Ve srovnání s předcházejícími lety půjde letos na výzkum více než dvojnásobek prostředků. Na druhé straně se projevila určitá disproporce mezi jednotlivými fakultami. Při hodnocení každého projektu byl kritériem už existující výzkumný tým s mezinárodním renomé,“ uvedl prorektor UP pro vědu a výzkum Miroslav Mašláň.

Z celkem 24 projektů podaných olomouckou univerzitou zařadilo ministerstvo školství do nejvyšší kategorie A tři projekty, jež budou financovány v plné výši. V kategorii B bylo vyhodnoceno dalších osm jejích projektů, u nichž bude financování o něco kráceno.

Všechny vysoké školy v České republice dostanou v příštím roce na výzkum celkem 2,4 miliardy korun, tedy o miliardu korun více než loni. Třetinu z celkové sumy přitom získala Karlova univerzita, zatímco brněnská Masarykova univerzita a ČVUT Praha dohromady obdrží čtvrtinu.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze