Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kraji hrozí odliv mozků do Prahy

Kraji hrozí odliv mozků do Prahy

Centrální instituce na nás kašlou, říká hejtman Tošenovský


Velmi nízkou finanční částku pro vědecký výzkum v Ostravě schválilo ministerstvo školství. Tento fakt kritizuje jak hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS), tak rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Tomáš Čermák. Podle nich velmi vážně hrozí, že vědecké kapacity začnou masově odcházet do Prahy.

Ostravské vysoké školy mají dostat na výzkumné projekty pro příštích pět až sedm let ze státní poklady z celkové sumy 2,4 miliardy korun pouze 64 miliónů korun. Tedy přibližně dvě a půl procenta. Převážná část peněz směřuje do Prahy a malá část do Brna.

„To je nepřijatelné. Je vidět, jak centrální instituce na tento kraj kašlou,“ prohlásil rozhořčeně hejtman. Podle něj proto vážně hrozí, že badatelé v Ostravě nenajdou uplatnění. „Potom dochází k odchodu vědeckých kapacit, protože jim nemáme co nabídnout,“ podotkl.

Jeho slova potvrdil rektor Vysoké školy báňské. „Je jasně vidět, že v chystané reformě vysokých škol se nepočítá, že by se výzkum dělal v Ostravě,“ poznamenal. „Samozřejmě že proto hrozí masový odchod špičkových vědců do Prahy,“ dodal. Podle něj se tak bude v Praze naplňovat Akademie věd, místo toho, aby vědci přispěli k přeměně moravskoslezského regionu. Těžký průmysl zde potřebuje neustále vymýšlet nové technologie, aby mohl konkurovat světu. Ostrava může zaostávat za progresívními obory.

Podle Tošenovského je takový postoj centrálních institucí nemyslitelný. „Je to z jejich strany arogance nebývalých rozměrů. Musíme proti tomu tvrdě bojovat,“ vyzval hejtman.

Ředitelka tiskového odboru ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Lubomíra Černá uvedla, že výzkumné záměry vysokých škol vyhodnocovaly odborné komise. „Neposuzovali je přímo úředníci našeho ministerstva. O rozdělení peněz jsme rozhodli na základě posudků vycházejících od tří odborných komisí,“ vysvětlila s tím, že rozdělení financí je konečné.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze