Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Více peněz pro přeplněné univerzity už léta zoufale hledá i Německo

Více peněz pro přeplněné univerzity už léta zoufale hledá i Německo

Úsporná opatření jdoucí na úkor kvality studia, kapacity praskající ve švech, učitelé odcházející do USA a Británie. To jsou problémy vysokého školství v Německu.

Vláda Gerharda Schrödera hodlá změnit strukturu vysokých škol tak, aby vznikly prvotřídní univerzity a výzkumná centra schopná konkurovat nejelitnějším americkým školám. Ministryně školství Edelgard Bulmahnová (SPD) chce začít univerzity prosívat a pětici nejlepších přeměnit na německé Harvardy.

Každé z nich by stát ročně přidělil navíc 50 miliónů eur (1,6 miliardy Kč). Ještě je nemá a už se ozývají námitky: je to málo. Pro srovnání: Humboldtova univerzita ročně spolyká 200 miliónů eur (6,4 miliardy Kč), zatímco Harvard dvě miliardy eur (64 miliard Kč).

Přestože je spolková vláda bez peněz, vládní SPD slibuje zvýšit výdaje na školství z 2,5 procenta HDP na tři procenta do roku 2010. Dvě třetiny nových financí mají být od soukromých firem, bank a institucí. Ministr hospodářství Wolfgang Clement mezitím vyvolal rozhořčení návrhem, aby stát odprodal dálnice soukromým majitelům, a získal tak peníze na školství. Sotva pobouření utichlo, chtěl Clement zvýšit dědickou daň.


Školné se vrací do hry


Týdeník Der Spiegel upozornil, že ochota studentů sáhnout do své či rodičovské kapsy je mnohem vyšší, než by napovídaly záběry studentské revolty letošní zimy. Podle průzkumu Spiegelu třetina dotazovaných nemítala nic proti částce 500 eur (přibližně 16 tisíc korun) za semestr. Šetření Centra pro vývoj vysokých škol v Güterslohu dospělo k ještě vyššímu souhlasu - své ano vyslovil každý druhý.

Studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) upozornila, že pro to, aby Spolková republika držela krok s technologicky nejvyspělejšími zeměmi světa, musel by vysokou studovat každý druhý mladý Němec.

"Za těchto okolností si naše společnost prostě a jednoduše nebude moci bezplatné studium dovolit," připouští rektor Technické univerzity v Mnichově Wolfgang Hermann.

Na jedné z nejexkluzivnějších soukromých vysokých škol v Německu, Bucerius Law School v Hamburku, budoucí právníci za své vzdělání platí - ročně devět tisíc eur ( 288 tisíc korun). Školné kryje dvacet procent nákladů univerzity, v budoucnu to má být třetina.

Vladimír Plesník



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze