Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       ZČU: Na nedostatek peněz doplatí mladí vědci

ZČU: Na nedostatek peněz doplatí mladí vědci

Plzeň - Západočeská univerzita v Plzni dostala letos od státu na vědu a výzkum 56,5 milionu korun, což je zhruba o polovinu méně, než žádala. Univerzita bude hledat jiné zdroje, ale je možné, že zejména na technických fakultách kvůli nedostatku peněz vědci ze školy odejdou. Konstatoval to rektor univerzity Josef Průša.

Situaci způsobil nový systém rozdělování peněz. Zatímco dosud získávaly školy určitý balík peněz, který si samy přerozdělily, nyní odborné komise hodnotily žádosti na konkrétní výzkumné záměry. Západočeská univerzita žádala o peníze na 14 projektů, uspěla jen u pěti. Například Ústecká univerzita ale nedostala peníze na žádný projekt.

„Na nedostatek peněz u nás doplatí především výkonné kolektivy mladých vědců. Neradi bychom je rozpouštěli, protože když od nás ti mladí jednou odejdou, tak už se nikdy nevrátí. Uvidíme, zda se ještě najdou nějaké peníze v rozpočtu univerzity nebo zda se nám podaří získat nějaký grant,“ řekl děkan Fakulty aplikovaných věd Jiří Křen.

Fakulta aplikovaných věd předložila žádost o podporu pěti výzkumných projektů, ale dostala peníze jenom na tři. Jeden projekt představuje asi 12 až 15 milionů ročně. Podle Křena jí tak bude ročně chybět 25 až 30 milionů korun. S podobnými problémy se bude potýkat i elektrotechnická fakulta, jíž nyní chybí peníze na jeden projekt, a strojní fakulta, která nedostala podporu ani na jeden ze dvou výzkumných záměrů. Naopak pedagogická fakulta nikoho propouštět nebude. Měla připraven jeden výzkumný projekt, na nějž požadovala sedm milionů korun ročně. Počítala s tím, že přijme další pracovníky.

„Buď by se věnovali vědě nebo by vyučovali místo jiných, kteří by si tak uvolnili ruce a pracovali by na výzkumu,“ řekla proděkanka Jana Coufalová. Propouštět nebude ani filozofická fakulta. Žádala peníze na dva projekty, dostala šest až sedm milionů ročně na jeden.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze