Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vyhořelý zámek Zahrádky stále chátrá

Vyhořelý zámek Zahrádky stále chátrá

Univerzita Karlova chce vyhořelou památku prodat


Zahrádky - Ani po dvou letech od požáru zámku v Zahrádkách u České Lípy není jasné, jaká budoucnost na barokní dominantu Českolipska čeká. Na zámku se už několik měsíců jenom udržuje současný tristní stav.


Co se zámkem bude, neví úplně jistě ani pražská Univerzita Karlova, které zámek patří. Na jeho opravu nemá univerzita peníze a vážně uvažuje o jeho prodeji. Společně s Libereckým krajem a obcí Zahrádky chce zámek nabízet jako výhodnou investici.

"Chceme zámek zpopularizovat a představit ho případným zájemcům jako investiční příležitost. Chceme na tom pracovat s obcí i Libereckým krajem, ale celá akce se teprve připravuje a bližší podrobnosti zatím neznáme," řekl Václav Hájek, mluvčí Univerzity Karlovy.

O dalším využití zámku se dá podle něj mluvit až poté, kdy zámek dostane opravdu velkou investici.

"Proto teď aktivně hledáme program, který by takovou investici přinesl, reálně ji prosadil a provedl," doplnil mluvčí.

Nejistý osud největší obecní dominanty trápí také zahrádeckou radnici. "Nic se nepohnulo dopředu, pokud jde o budoucnost zámku nebo jeho opravy. Dobré je jen to, že se současný stav nezhoršuje. Univerzita zámek zastřešila, nezatéká tam a je tam zaměstnanec, který se o památku stará," uvedla Milena Brožová, starostka Zahrádek.

Díky zaměstnanci se proto na zámku alespoň částečně vysouší přízemí a pokud to podmínky dovolují, malují se zdi, které už vyschly. Od loňského roku chrání zámek provizorní zastřešení namísto střech a krovů, které před dvěma lety shořely. Kvůli zastřešení se lidé v Zahrádkách už vloni hodně zlobili na pražskou univerzitu. Ačkoli novou střechu slíbila už v roce 2003, do zámku vloni celou zimu pršelo, padal sníh, zamrzaly tu podlahy a praskaly podmáčené stěny. Na zastřešení začala univerzita pracovat až vloni na konci května, téměř rok a půl po požáru.

Zámek vyhořel na konci ledna roku 2003, šlo o druhý největší požár v Česku v tom roce. Škoda, kterou tu oheň napáchal, se odhaduje na sto až sto padesát milionů korun. Příčinu požáru nikdo dosud nezveřejnil. Zámek sloužil do roku 1992 jako školící a výukové centrum pro zahraniční studenty, později částečně i jako hotel.

Školící středisko v Zahrádkách nejvíce proslavil černošský herec Josef Dielle z Konga, kterého lidé znají jako Mirečka z filmové série o Básnících. "To nás v Zahrádkách neučili," zazní ve filmu často. Dielle se na zámku v Zahrádkách skutečně připravoval na studium FAMU.


MICHAEL POLÁK




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze