Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobré vzdělání? To si mohou dovolit jen bohatí, myslí si Češi

Dobré vzdělání? To si mohou dovolit jen bohatí, myslí si Češi


Na to, aby moje dítě mohlo chodit do opravdu dobré školy, bych potřeboval spoustu peněz. Tenhle názor zastává většina českých rodičů. Vyplývá to z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které se loni v listopadu ptalo více než tisíce lidí.


S výrokem, že kvalitní vzdělání mohou svým dětem zajistit jen bohatí rodiče, souhlasí více než dvě třetiny lidí. Proti roku 2003, kdy CVVM položilo podobnou otázku vůbec poprvé, tento názor mezi lidmi ještě zesílil, a to o devět procent.


"Lidé mají pocit, že náklady na vzdělání celkově rostou. Nejde jen o školné, ale i o pomůcky, ubytování či dojíždění," vysvětluje socioložka Naděžda Horáková z CVVM. Většina lidí se také domnívá, že hodně nadaných dětí nedostane v Česku šanci studovat tak, jak by si přály. Tento názor vyjádřilo šedesát procent dotázaných.

 

"Bohužel s tím musím souhlasit. Na mnohých školách stále panuje atmosféra, kdy se učitelé snaží děti spíše načapat při neúspěchu, místo toho aby rozvíjeli, co žákům jde," tvrdí profesorka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Soňa Hermochová.


"Průzkum ukázal i na určité rozpory," dodává Naděžda Horáková. Asi šedesát procent lidí si totiž myslí, že to, jakého člověk dosáhne vzdělání, záleží hlavně na jeho schopnostech a odhodlání. Je to přibližně stejný počet lidí, kteří mají dojem, že kvalitní školy a učitelé jsou tu jen pro děti bohatých.


jam




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze