Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita nedostala na výzkum ani korunu, profesoři jsou zklamáni

Univerzita nedostala na výzkum ani korunu, profesoři jsou zklamáni

Ústecká Univerzita J. E. Purkyně neuspěla s žádostmi o získání peněz na své výzkumné záměry. Ministerstvo školství přitom na sklonku loňského roku rozdělilo mezi vysoké školy na vědu a výzkum rekordní částku 2,4 miliardy korun. Ústecká univerzita je spolu s královéhradeckou jedinou vysokou školou, která nedostala ani korunu.

Zpráva o zamítnutí dotací vyvolala u vedení univerzity i u profesorů zklamání. „Jsem přesvědčena, že jsme ministerstvu předložili velmi dobré projekty. Stálo nás to hodně času a práce, a pak nám nikdo ani nesdělil, jak byly hodnoceny, kdo je vlastně hodnotil,“ řekla spoluautorka jednoho z návrhů, která si nepřála být jmenována.

Ministerstvo poprvé rozdělovalo peníze na vědu podle nového klíče. Odborná komise jednotlivé projekty oznámkovala a finanční prostředky pak ministerstvo přidělilo těm nejlepším. Některé univerzity s novým systémem nesouhlasí a žádají jeho změnu.

Zpráva o špatném hodnocení výzkumných záměrů přišla na ústeckou univerzitu právě v době, kdy její vedení plánuje zásadní přeměnu univerzity. „Pedagogická fakulta by se rozdělila na jednu fakultu a dva vědecké ústavy, na kterých by převažovaly neučitelské obory,“ popsal transformaci fakulty rektor univerzity Zdeněk Havel.

Aby k této změně mohlo dojít, musí ministerstvo školství udělit akreditaci novým studijním programům. Komise se žádostí univerzity bude zabývat už za měsíc.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze