Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Poměry na univerzitě zkoumají policisté

Sekce 1

Podezřelé je hospodaření kolejí a menz, ale i nová výstavba


Policie prověřuje hospodaření Západočeské univerzity v Plzni. Nejasnosti jsou především okolo činnosti správy kolejí a menz a některých investičních akcí.


Plzeň - Policisté dostali několik trestních oznámení, která se týkala hospodaření univerzity s majetkem. Část udání byla anonymních. Naprostá většina z nich přišla loni v listopadu a prosinci, tedy krátce po listopadové protestní akci studentů, kteří si stěžovali na situaci v menze a na kolejích. Na případu pracují specialisté na hospodářskou kriminalitu z krajské policejní správy. „Vyšetřování je v samém začátku. Víc informací v současné době nemůžeme poskytnout,“ řekla mluvčí západočeské policejní správy Jolana Číhová.

Podle našich zjištění se oznámení týkají nejen situace na kolejích a v menze, ale i celkového hospodaření univerzity. Některá trestní oznámení byla podaná na základě zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, který se zabýval využitím dotací na výstavbu Západočeské univerzity.

Informovaný zdroj dodal, že při vyšetřování bude potřeba vypracovat velké množství posudků. „Je reálný předpoklad, že vyšetřování bude právě kvůli velkému rozsahu a složitosti trvat mnoho měsíců,“ naznačil zdroj.

Bouřlivé bylo i středeční zasedání akademického senátu. Jeho členové žádali na odpovědných pracovnících univerzity vysvětlení situace okolo koleje v Malesicích. Tu univerzita na podzim prodala za osm milionů korun přeštickému podnikateli Miloši Houserovi. Zároveň si od něj objekt pronajala a měsíčně za pronájem platila více než 600 tisíc korun. Na koleji přitom v současné době bydlí pouze jedenáct studentů. „Nikdo nám nedokázal vysvětlit, v čem byl tento krok pro univerzitu výhodný a kdo je za celou záležitost odpovědný. Více se snad dozvíme na dalším zasedání přibližně za měsíc,“ informoval o jednání odstupující předseda studentské komory akademického senátu ZČU Lukáš Bartoň.

Přestože rektor Josef Průša rozhodl o vypsání výběrového řízení na obsazení místa ředitele správy kolejí a menz a kvestora, který je odpovědný za provoz univerzity a řeší také otázky financování a investiční výstavbu, studenti nejsou s řešením příliš spokojeni. „Od nástupu nového rektora jsem si hodně sliboval, teď jsem však zklamán. Problémy se řeší velice pomalu a zdá se mi, že málo důsledně. Mrzí mě, že univerzita, kterou z hlediska odborného považuji za dobrou školu, se nedokáže vypořádat s těmito nepravostmi,“ uvedl jeden z účastníků středečního zasedání senátu. Své celé jméno z obavy před případnými problémy odmítl prozradit.


***


Univerzitní nesrovnalosti


* v listopadu bojkotovali studenti menzu kvůli vysokým cenám

* v lednu se ukázalo, že škola platí soukromníkovi statisíce za kolej, ve které nikdo nechce bydlet

* Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že univerzita překročila o téměř 40 milionů korun rozpočet na výstavbu nové budovy elektrotechnické fakulty


IVA HOSMANOVÁ, PETR JEŽEK,





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze