Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Přihlášky ke studiu přijímají některé vysoké školy i v dubnu

Přihlášky ke studiu přijímají některé vysoké školy i v dubnu

Maturanti a zájemci o vysokoškolské studium mají ještě nejméně měsíc a půl na to, aby se rozmysleli, na jaký obor se přihlásí. Většina škol má uzávěrky přihlášek na konci února, na některé je možné poslat je ještě v březnu nebo dokonce v dubnu. Pokud mají studenti zájem o soukromé školy, pak si musí termíny pro podání přihlášek i přijímacích zkoušek zjistit.

Do konce února přijímají přihlášky například Univerzita Karlova (UK), brněnská Masarykova univerzita (MU), olomoucká Univerzita Palackého nebo Slezská univerzita v Opavě. Během března se mohou zájemci hlásit na Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích nebo na některé fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Do konce dubna je možné poslat přihlášku na stavební fakultu Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě.

Loni k přijímacím zkouškám na veřejné i soukromé vysoké školy přišlo 119.400 lidí. Přijato bylo přes 75.600 studentů a do prvního ročníku se jich nakonec zapsalo téměř 72.200, vyplynulo z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání. Minulý akademický rok školy přijaly 61.000 studentů.

Při výběru školy se mohou studenti kromě svého zájmu řídit i tím, jak velký je o daný obor zájem a kolik studentů škola přijímá. Nejvíce uchazečů má šanci uspět na technických oborech, velké procento zájemců přijímají i soukromé školy. Vybírat lze i podle podmínek pro přijetí. Na některé obory je možné dostat se jen na základě prospěchu ze střední školy.

Například Vysoká škola chemicko-technologická v Praze přijímá jen na základě známek na střední škole. Jiné, například některé fakulty Českého vysokého učení technického v Praze nebo první lékařská fakulta UK pořádají přijímací zkoušky, část studentů ale vezmou i podle prospěchu. Podmínky pro přijetí zveřejňují fakulty na svých internetových stránkách.

Podle údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání přišlo loni nejvíc přihlášek na dvě největší univerzity v zemi. Na Masarykovu univerzitu se dostavilo přes 29.700 zájemců, uspěla jich téměř třetina. Na UK přišlo ke zkouškám přes 23.600 uchazečů, z nichž uspělo téměř 40 procent. Do Brna studenty nejvíc lákala práva, na pražskou univerzitu filozofická fakulta.

Petra Měšťanová kš




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze