Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Tábor asi přijde o vysokou školu

Tábor asi přijde o vysokou školu


Jihočeská univerzita rozhodne do konce února, zda zruší katedru cestovního ruchu


Po odchodu vojáků do Staré Boleslavi možná stihne Tábor další rána. V sázce teď je, zda přijde o vysoké školství, přesněji o katedru cestovního ruchu a obchodu spadající pod Zemědělskou fakultu Jihočeské univerzity.


Tábor - Úvahy vedení Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích o zrušení katedry vyvolávají mezi studenty i pedagogy otázku: Budeme se stěhovat do krajské metropole? Odpověď bude jasná až koncem února. Pokud by se z této úvahy stala realita, z druhého nejlidnatějšího jihočeského města by odešel univerzitní život čítají stovky studentů a učitelů.

Vedení Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích potvrdilo, že tato úvaha či diskuse, kam táborskou katedru umístit, je aktuální. „Vyjadřovat se ale budeme, až učiníme rozhodnutí, což se stane do konce února. Teď to není aktuální,“ sdělil rektor univerzity Václav Bůžek, který slíbil, že později vydá k celé věci prohlášení. Zatím odmítl uvést důvody nebo časový scénář takové úvahy.

Studenti o případném stěhování už slyšeli, ale příliš se jím nezabývají. Věří, že ti, kteří nastoupili do Tábora, ve městě i dostudují. „Je to tu ideální, jsme tu zvyklí. Pro studium ani pro volný čas mi tu nic neschází. Město se mi líbí,“ uvedl dvaadvacetiletý student čtvrtého ročníku Pavel Bartoš z Kutnohorska, který se specializuje na cestovní ruch.

Studentka stejného ročníku ze severní Moravy, která se nechtěla představit, shledala pro studium v Táboře jednu vadu - omezený přístup ke knihovně. Mezivýpůjční služba je podle ní zdlouhavá. „Klady Tábora vidím v tom, že tu vládne rodinné klima, všichni se tu známe, ale ne každému to musí vyhovovat,“ míní dvaadvacetiletá bruneta.

Pravdou je, že v Táboře schází přímé napojení na výzkumné ústavy, že kolej nahrazují učňovské internáty a místo v menze se vysokoškoláci stravují ve školních jídelnách nebo v restauracích.

Samotná katedra sídlí ve čtyřpatrové budově ve Vančurově ulici. Původně to bylo koncem osmdesátých let rozestavěné sídlo komunistické strany, které stát daroval vysoké škole, město se připojilo a věnovalo pozemky. Katedra s přibližně třemi stovkami studentů nevyužívá celý objekt. Volné místnosti pronajímá na kanceláře a kongresový sál například na textilní trhy.

Šéfka katedry Marie Hesková ale zdůraznila, že to hlavní, silné teoretické zázemí, táborské pracoviště nabízí. „O existenci katedry bojujeme zhruba rok a půl. Kdyby záleželo na mně, nechala bych celý obor obchodní podnikání v Táboře, zatím je tu jen specializace na cestovní ruch. Druhé zaměření na marketing a management je v Českých Budějovicích,“ uvedla Hesková, která pochopitelně respektuje rozhodnutí rektorátu.

Pro táborskou radnici je diskuse o případném zrušení vysokého školství ve městě Jobovou zvěstí. „Mrzí nás to a rádi bychom, aby se katedra zachovala. Nabídli jsme univerzitě, že budeme dělat vše, abychom vyhověli jejím požadavkům. Starosta o tom jednal s děkankou Zemědělské fakulty. Doufáme, že vysoké školství bude pokračovat,“ uvedla místostarostka Zuzana Pečmanová.

Tábor poukazuje na to, že dnes je trendem spíše zakládat univerzitní pobočky a odloučená pracoviště. ČVUT vyučuje v Sezimově Ústí, Západočeská univerzita ve Strakonicích, Česká zemědělská univerzita v Písku, Vysoká škola ekonomická v Jindřichově Hradci.


LUBOŠ DVOŘÁK



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze