Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita chce peníze z EU

Univerzita chce peníze z EU

Vysoké školy mohou v budoucnosti čerpat až 750 miliónů korun


Prostředky z fondů Evropské unie hodlá čerpat Technická univerzita v Liberci (TUL). Peníze chce získat z fondů Unie určených na zvyšování vzdělanosti obyvatelstva, sdělil Právu prorektor Zdeněk Kůs.


Neinvestiční peníze


„Vysoké školy mají možnost v rámci Opatření 3.2 Rozvoj dalšího vzdělávání v průběhu let 2005 a 2006 vyčerpat 750 miliónů korun. Jedná se o neinvestiční peníze spojené s výukovými a pedagogickými aktivitami. Očekáváme, že výzva k podávání projektů bude zveřejněna v průběhu ledna. Na jednotlivé projekty lze získat dotaci až ve výši 80 procent,“ vysvětlil Kůs.

V oblasti vzdělávání obyvatel se liberecká univerzita činí už několik let. Například zde funguje Centrum dalšího vzdělávání. Podle ředitelky centra Evy Dvořákové je zde v současné době zhruba 900 studujících. Kromě toho univerzita pravidelně pořádá rekvalifikační kursy pro starší inženýry, veřejné přednášky, školení a různé vzdělávací kursy včetně kursů počítačové gramotnosti.

Peníze z EU pak mohou pomoci tuto činnost zintenzívnit a zpřístupnit ji i méně solventním subjektům. Šanci na úspěch budou mít ale podle Kůse jen dobře připravené projekty s jasně definovatelnou přidanou hodnotou a zaměřené na konkrétně specifikovanou cílovou skupinou.

Podle odhadů bude na vypracování projektů 6 až 7 týdnů. Vzhledem k požadavku vysokého stupně konkrétnosti se vedení univerzity rozhodlo, že projekty budou předkládat pod univerzitní značkou jednotlivé fakulty. Právu to sdělila tisková mluvčí TUL Jaroslava Kočárková. Každá fakulta má pracovníka, jenž absolvoval speciální školení zaměřené na přípravu projektů na ministerstvu školství. „Fakulty již jednají se zástupci podniků a firem o náplni a cílech eventuálních projektů. Některé projekty budou pravděpodobně vypracovány za spoluúčasti Krajské hospodářské komory, se kterou udržujeme úzké kontakty,“ pokračoval Kůs.


Chtějí co nejvíc


Peníze nabízené EU mohou prostřednictvím projektů podávaných a realizovaných vysokými školami snížit náklady na zvyšování kvalifikace pracovníků v průmyslu, ale i ve školství a veřejné správě. Podle Kůse se TUL i chystá vzhledem ke své praxi v oblasti, na kterou budou projekty dotované ze strukturálních fondů pravděpodobně zaměřeny, ukrojit z nabízeného koláče co největší díl.



Barbora Silná



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze