Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Návrh novely školského zákona od ODS podle Buzkové nic neřeší

Návrh novely školského zákona od ODS podle Buzkové nic neřeší

Návrh novely školského zákona od ODS, který by změnil systém podávání přihlášek na střední školy, není podle ministryně školství Petry Buzkové (ČSSD) dobrý. Je v něm totiž bez sankcí zakotvena povinnost informovat o tom, že dítě už na nějakou školu bylo přijato.

"Nemohlo by to fungovat. Je tam zakotvena povinnost rodičů hlásit, zda jejich dítě bylo, nebo nebylo přijato na nějakou jinou školu. Je to prostá povinnost bez sankce, tudíž neúčinná," uvedla Buzková v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Letos poprvé se v prvním kole zkoušek budou děti moct hlásit jen na jednu školu, zatímco dříve se mohly přihlásit na jednu veřejnou a zároveň na soukromou či církevní školu. Změnu umožnil Buzkovou prosazený školský zákon. Podle novely ODS by se žáci mohli hlásit na libovolný počet středních škol. Novela ale zabrání tomu, aby bylo dítě přijato na více škol zároveň. Školy by také mohly pořádat přijímací zkoušky ve více termínech. ODS již počátkem týdne informovala, že se připojí k ústavní stížnosti rodičů, jimž se nelíbí nový systém podávání přihlášek na střední školy. Nejsilnější opoziční strana je přesvědčena, že zákon omezuje právo na vzdělávání, což je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Nové opatření podle rodičů žáků základních škol porušuje právo dětí na vzdělání. Na podporu jejich stížnosti zorganizoval ředitel Prvního obnoveného reálného gymnázia v Praze Václav Klaus, syn prezidenta, petici. K dnešním 14:00 pod ní bylo téměř 9500 podpisů.

Stínový ministr Walter Bartoš počítá s tím, že novelou by se mohla sněmovna po uplynutí zákonných lhůt zabývat na schůzi, která bude zahájena v týdnu od 21. března. ODS navíc navrhuje, aby sněmovna projednala předlohu ve zkráceném jednání, což umožňuje rovnou ji schválit. S tím by však museli souhlasit zákonodárci koaličních stran.


rem snm




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 20.05 2024 14:09 , © Univerzita Karlova v Praze