Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Adepti některých univerzit by už měli mít vyplněné přihlášky

Adepti některých univerzit by už měli mít vyplněné přihlášky

PRAHA 27. února (ČTK) - Uchazeči o studium na některých vysokých školách už mají jen den na to, aby podali své přihlášky. Do konce února je přijímají například fakulty Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity v Brně nebo Vysoké školy ekonomické v Praze. Více času dávají naopak studentům například Západočeská univerzita v Plzni nebo České vysoké učení technické v Praze, které přijímají přihlášky ještě v březnu a dubnu. Na některé soukromé instituce se žáci mohou hlásit až do poloviny záři.

Informace o podmínkách a termínech přijímacího řízení a nabízených oborech mohou uchazeči získat například od výchovných poradců ve školách, na studijních odděleních jednotlivých fakult či na internetu. Přes web lze podat i přihlášky na některé školy. Většinou pak ale musí uchazeči děkanátům doručit i tištěnou verzi přihlášky a další dokumenty, které jednotlivé školy vyžadují.

Termíny podání přihlášek i přijímacích řízení si školy určují samy. Rozdílné tak mohou být i v rámci jedné univerzity. Pozor by si měli dát například uchazeči o studium na právnické fakultě Západočeské univerzity, na kterou se musí přihlásit do konce února. Na ostatní fakulty této školy až o měsíc později.

Podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání je tradičně nejobtížnější uspět v přijímacím řízení na studium práva. Nejednoduší naopak na technických oborech. Pouze na základě výsledků středoškolského studia budou studenti přijati například na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské nebo na strojní fakultě Českého vysokého učení technického.

Ke studiu na univerzitě se loni hlásilo 130.900 lidí, uspělo 80.000 uchazečů. Do prvního ročníku nakonec nastoupilo 76.200 studentů. Studenti se nejčastěji hlásili na humanitní a společenskovědní obory, následovaly je ekonomie, technické a pedagogické obory.

grd kš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze