Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Příspěvek dostane každý druhý

Příspěvek dostane každý druhý

V lednu začaly vysoké školy poprvé vyplácet ubytovací stipendia. Podle bývalého předsedy studentské komory Rady VŠ Jiřího Nantla, který změnu pomáhal prosadit, dostává nyní příspěvek na ubytování více studentů.


LN Vyplácení ubytovacího stipendia vyvolalo mezi studenty řadu protestů. Jak vypadá situace nyní?


Ve skutečnosti protestů proti reformě dotací studentského ubytování nebylo tak mnoho a odehrály se na několika vysokých školách, především na Univerzitě Karlově. Od podzimu loňského roku, kdy reforma vstoupila v účinnost, pak nejsou zprávy o žádných studentských protestech a nevím ani o žádné zásadní kritice nového systému. Ubytovací stipendia získal v podstatě každý druhý student prezenční formy studia, celkem tedy asi 120 tisíc studentů, a pro rok 2006 je plánováno navýšení dotací na ubytovací stipendia o 200 milionů korun.


LN Proč si myslíte, že studenti reagovali tak odmítavě?


Studenti jsou v podstatě dost konzervativně uvažující skupina lidí a obvykle se na změny, které nastávají v průběhu studia, dívají s podezřením. Kromě toho je jasné, že existovalo určité množství studentů, kteří měli výrazný zájem na zachování systému dotovaných kolejí, v němž měli výhody oproti jiným studentům. Tito studenti na některých vysokých školách organizovali protesty, což bylo pochopitelné. Skutečnost je ale taková, že reforma rozšířila počet studentů, kterým se z části dotuje jejich ubytování, a že poprvé po deseti letech se dotace na studentské ubytování zvyšuje. A to výrazně.


LN Stipendia pokryjí náklady na bydlení jen částečně a někdy se více než na koleji může vyplatit i ubytování v soukromí. Dochází k odlivu studentů z kolejí?


Ovšem i dotace kolejím pokryla náklady na ubytování v nich jen částečně. Jedním z cílů reformy bylo dát studentům možnost volby způsobu ubytování, aniž by tím byli a priori finančně znevýhodněni. Pokud ale zatím můžeme soudit, v celostátním pohledu nejsou žádné problémy s naplněním ubytovacích kapacit kolejí. V jednotlivých místech může být situace jiná, ale pokud tomu tak je, jde zatím o výjimky. Navíc, i když úplně odhlédneme od ceny, mají koleje pro studenty stále určité výhody. Například pro nově příchozí studenty je prostě jednodušší požádat vysokou školu o kolej než hledat si v neznámém městě soukromé ubytování.


LN Jedním z argumentů bylo, že koleje budou mít více peněz a budou moci investovat do nového vybavení, které bylo na mnoha z nich na dost nízké úrovni. Dochází nyní skutečně ke zkvalitňování bydlení na kolejích, nebo vše zatím zůstává při starém?


Od zavedení reformy dotací, tedy od října 2005, zatím uplynula příliš krátká doba na to, abychom mohli seriózně vyhodnotit účinky této změny na chování správ kolejí. Víme ale o tom, že na kolejích některých vysokých škol už skutečně došlo k rozšíření služeb, například zlepšení přístupu k internetu, aby se zlepšila konkurenceschopnost kolejí vůči soukromému typu ubytování.


LN Myslíte si, že ubytovací stipendia, která se v průměru pohybují mezi pěti až osmi sty korunami za měsíc, jsou dostačující?


Výše ubytovacích stipendií ve skutečnosti vůbec není zanedbatelná. Je potřeba uvědomit si, že například přídavky na dítě pro nejchudší rodiny s příjmem do 1,1 životního minima dosahují přibližně 800 korun měsíčně. Podívámeli se na výši ubytovacích stipendií z tohoto úhlu pohledu, tak je jasné, že to je finančně významná podpora.


LN: Má stávající systém i nějaké nedostatky?


Nevím o zásadních nedostatcích systému ubytovacích stipendií. Nemám ani zprávy o nějaké kritice z řad studentů. Například na Masarykově univerzitě s více než 32 tisíci studenty jsme zaznamenali pouze několik desítek dotazů a přip o m í n e k , z nichž navíc ne všechny byly pouze kritické. Zdá se, že pravidla nároku na ubytovací stipendium jsou jasná, srozumitelná a akceptovatelná. Například pouze asi pět procent odmítnutých žadatelů o ubytovací stipendium na Masarykově univerzitě podalo proti zamítnutí žádosti odvolání. Zatím nejproblematičtějším bodem vyplácení ubytovacích stipendií byl souběh jejich výplaty studentům s nutností vypořádat poskytnutou dotaci se státním rozpočtem, obojí totiž muselo proběhnout na konci roku 2005. Ale to už je v podstatě jen administrativní záležitost.

***

CO PLÁNUJE MINISTERSTVO


VEŘEJNÉ VŠ

Dotace na ubytovací stipendia pro veřejné vysoké školy dosáhnou letos výše 810 milionů korun, takže i při zvýšeném počtu studentů se udrží částka na jednoho studenta přes 6000 Kč ročně, jako tomu bylo v posledním čtvrtletí roku 2005, kdy byla tato stipendia zavedena.


SOUKROMÉ VŠ

Pro studenty soukromých vysokých škol bude letos vyčleněna dotace na ubytovací stipendia ve výši přibližně 30 milionů korun. Soukromé školy mají na dotaci nárok jen tehdy, jedná-li se o obecně prospěšné společnosti. MŠMT plánuje změnu, chce, aby příspěvek dostávali i ostatní VŠ.


KDO MÁ NÁROK


Částku i podmínky pro získání ubytovacího stipendia si stanovují vysoké školy samy, MŠMT vytvořilo alespoň rámcová omezení.


NÁROK MÁ:

1. student prezenčního bakalářského, magisterského nebo doktorského programu

2. ten, kdo nepřekročil standardní dobu studia

3. student, který je státním občanem ČR nebo osobou bez státní příslušnosti s trvalým pobytem v ČR nebo je státním příslušníkem státu EU nebo státu Dohody o EHP či Švýcarska

4. ten, kdo nemá trvalý pobyt v okrese, kde studuje

5. student, který nemá trvalý pobyt na území hl. m. Prahy, studuje-li v Praze

6. není-li studentem, studujícím v rámci zahraniční rozvojové pomoci a mezinárodních smluv nebo není studentem programu AKTION a CEEPUS


Tabulka


Výše ubytovacího stipendia v zimním semestru 2005/06


VŠB-TU, Ostrava 925 - 960 Kč

VŠE, Praha             835 Kč

AVU, Praha             776 Kč

OU, Ostrava           728 Kč

UHK, H. Králové   přes 700 Kč

ZČU, Plzeň             666 Kč

UPa, Pardubice         640 Kč

JAMU, Brno             620 Kč

UK, Praha       600 - 1300 Kč

UP, Olomouc           600 Kč

MZLU, Brno             575 Kč

MU, Brno               570 Kč

JČU, Č. Budějovice     569 Kč

VFU, Brno             567 Kč

ČZU, Praha       550 - 600 Kč

ČVUT, Praha           546 Kč

SU, Opava             536 Kč

TUL, Liberec           506 Kč


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze