Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nejtěžší je uspět u přijímacích zkoušek na právnických fakultách

Nejtěžší je uspět u přijímacích zkoušek na právnických fakultách

PRAHA 13. února (ČTK) - Největší šanci na přijetí mají stále uchazeči o vysokoškolské studium technických oborů. Téměř všechny adepty studia přijme i řada soukromých škol. Nejtěžší je naopak tradičně uspět při přijímacím řízení na právnické fakulty a umělecké obory. Na technické školy se dostane přes 80 procent uchazečů, na práva méně než pětina. Vyplývá to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Většina vysokých škol přijímá přihlášky ke studiu do konce února. Na některé je možné se hlásit ještě v březnu a dubnu. Na většinu uměleckých oborů bylo nutné podat přihlášku již loni v listopadu.

V uplynulém akademickém roce byl největší zájem o Masarykovu univerzitu v Brně a Univerzitu Karlovu v Praze. Šanci na přijetí tam má o něco více než třetina uchazečů. Statisticky nejednoduší bylo v Brně uspět při přijímacích řízeních na fakultě informatiky, na niž se dostalo přes 65 procent zájemců. V Praze to byla matematicko-fyzikální fakulta, kde uspělo přes 80 procent uchazečů.

Naopak tradičně nejmenší šanci na přijetí mají adepti studia práv na Masarykově univerzitě. Loni se na ni hlásilo přes 6500 studentů a přijato jich bylo kolem tisíce, tedy zhruba 15 procent. Uchazeči o studium tohoto oboru na Západočeské univerzitě v Plzni nebo Karlově univerzitě v Praze mají sedmnáctiprocentní úspěšnost. Na právnickou fakultu v Olomouci se dostane zhruba každý pátý přihlášený.

Obrácená situace je u některých technických oborů. Pouze na základě výsledků svého středoškolského studia budou studenti přijati například na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské nebo na strojní fakultě Českého vysokého učení technického (ČVUT). Zástupci těchto fakult ale upozorňují, že studenti budou muset své schopnosti prokázat v prvním ročníku.

Na ČVUT, podobně jako na technické univerzitě v Ostravě, je při přijímacím řízení úspěšných více než 80 procent přihlášených. Vysoké učení technické v Brně přijímá zhruba o deset procent uchazečů méně.

Všechny uchazeče do prvního ročníku také přijmou některé soukromé vysoké školy. Mezi ně loni patřil například Bankovní institut vysoká škola v Praze, Vysoká škola hotelová v Praze nebo Vysoká škola ekonomie a managementu v Ústí nad Labem. Minulý akademický rok vysoké školy přijaly přes 294.700 přihlášek, které podalo téměř 131.000 mladých Čechů. K přijímacím zkouškám se dostavilo přes 119.600 uchazečů, do prvního ročníku jich bylo přijato téměř 80.000, zapsalo se jich o 4000 méně.

grd mal kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze