Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       S průměrem pod 1,2 přijmeme bez přijímaček

S průměrem pod 1,2 přijmeme bez přijímaček

* Pane děkane, blíží se přijímací zkoušky na vysoké školy. Co může nabídnout 1. lékařská fakulta UK zájemcům?

Naše fakulta je otevřena nejen maturantům, kteří se zajímají o studium lékařství eventuálně zubního lékařství, ale i zájemcům o bakalářské studijní programy. Ty jsou orientované na některé zdravotnické obory. Otevřeni jsme i absolventům bakalářských studijních programů, kteří hodlají umocnit své nabyté znalosti v navazujícím magisterském studiu. Pro výuku máme zázemí v 80 ústavech a klinikách. Většina klinických pracovišť je součástí Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí, nicméně na výuce se podílí i další pražské fakultní nemocnice. Propojení nemocnice a fakulty tvoří zdravotnicko-školský komplex prezentující se moderními vědeckými, diagnostickými a léčebnými přístupy a představuje centrum, které nemá obdobu v celé ČR.


* V minulých letech se hodně hovořilo o objektivitě přijímacích zkoušek na některých fakultách. Jak probíhají u vás?

Už po dlouhou řadu let má 1. LF UK objektivní přijímací řízení. Test z fyziky, chemie a biologie vykoná uchazeč v jednom dni, odpovědi jsou zpracovány anonymně a elektronicky, výsledek je na webu zveřejněn do 24 hodin. Na naší fakultě však uchazeči s výjimkou zájemců o program ošetřovatelství nepodstupují ústní zkoušku. Rád bych zdůraznil, že 1. LF UK jako první z lékařských fakult v ČR zavedla přijímání vynikajících studentů bez přijímacího řízení. Jedná se o uchazeče s průměrem všech známek z gymnázia lepším než 1,2. Počet takto přijímaných uchazečů je totiž limitován stanovenou kvótou, a tak má svůj význam každá setinka prospěchového průměru.


* Jaké máte studijní programy?

1. LF UK má široké spektrum studijních programů - dva magisterské - šestileté všeobecné lékařství a pětileté zubní lékařství. Dále máme pět tříletých bakalářských programů - ošetřovatelství, zdravotnická technika, ergoterapie, fyzioterapie, adiktologie a magisterský program zdravotnická technika a informatika. Bakalářské studium považujeme v souladu s Boloňskou deklarací za rovnocenné ostatním výukovým programům. Ostatně je zajišťováno stejným pedagogickým sborem. Veškeré informace o přijímacím řízení jsou vysvětleny na www.lf1.cuni.cz


* O vaší fakultě se říká, že je mezinárodní.

Ano. V průběhu studia jen v programu ERASMUS/SOKRATES vyjíždí ročně přibližně 130 našich posluchačů studovat do zemí EU. Dokladem mezinárodního charakteru fakulty je studium medicíny v anglickém jazyce, které je již řadu let akreditováno ministerstvem školství USA. Na naší fakultě v tomto programu studuje okolo 300 zahraničních studentů. Podle údajů Rady vlády pro vědu a výzkum jako jediná z lékařských fakult ČR patříme v tomto kontextu mezi prvních deset vědeckovýzkumných institucí v ČR.


* Studium na lékařské fakultě je náročné. Mají studenti čas na jiné aktivity?

Určitě si na to čas najdou. A my jim k tomu i pomáháme. Například centrem společenského života je Akademický klub ve Faustově domě na Karlově náměstí. Jeho program svým významem často přesahuje rámec fakulty a v poslední letech se stal místem, kde se studenti setkávají s významnými osobnostmi české vědy a kultury. Jednou z aktivit klubu, které vstoupily do povědomí nejen lékařské veřejnosti, jsou každý měsíc probíhající návštěvy předních osobností převážně z oblasti medicíny, kteří usedají do Křesla pro Fausta, aby byli představeni akademické obci fakulty.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze