Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda projedná výši sociálních stipendií pro vysokoškoláky

Vláda projedná výši sociálních stipendií pro vysokoškoláky

PRAHA 27. února (ČTK) - Vláda má na svém středečním zasedání stanovit výši sociálních stipendií. Po dobu deseti měsíců v roce je budou pobírat vysokoškolští studenti z rodin, jejichž příjem nedosahuje 1,1násobek životního minima. Ministerstvo školství navrhuje, aby činilo 1600 korun. Ze státního rozpočtu si to vyžádá zhruba 220 milionů korun ročně.

Podle odhadů ministerstva se opatření týká zhruba 13.000 studentů. Vyplácet stipendia mají vysoké školy, na kterých studují. Novinku přinesla novela vysokoškolského zákona, kterou loni na podzim schválil parlament a podepsal prezident.

Kdy začnou studenti stipendia skutečně dostávat, je podle mluvčí ministerstva školství Lubomíry Černé záležitostí škol. "Nejdříve musí změnit svůj stipendijní řád. Počítáme s tím, že by je mohly začít vyplácet ke konci března nebo na začátkem dubna," řekla. Nárok na dávku mají studenti od prvního ledna.

Zajištění výplat stipendií se ale zástupcům škol nelíbí. "Na vysoké školy je delegována povinnost složitě organizovat výplatu těchto stipendií, která jsou vlastně sociální dávkou," řekl ČTK místopředseda České konference rektorů Václav Cejpek. Konference podle něj chce racionálnější způsob. "Mělo by je vyplácet přímo ministerstvo práce a sociálních věcí nebo jím pověřená instituce, tak jak se například dávají sociální dávky," soudí.

To, že by stipendia měly vyplácet úřady, které rozdělují sociální dávky, si myslí i předsedkyně Studentské komory Rady vysokých škol Klára Poláčková. Podávání žádosti o podporu přímo ve škole bude pro studenty podle ní i ponižující: "Studenta staví do dehonestující situace. Na vysokou školu musí přijít s papírem, že patří do té nejnižší sociální skupiny." Za diskriminující studentská komora označila věkové omezení vyplácení stipendia. Mají na ně nárok jen vysokoškoláci, kteří nejsou starší 26 let.

grd kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze