Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Předsedou konference rektorů je Petr Sáha ze zlínské univerzity

Předsedou konference rektorů je Petr Sáha ze zlínské univerzity

OLOMOUC 24. února (ČTK) - Českou konferenci rektorů (ČKR) povede do července letošního roku rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha. Rozhodli o tom členové konference na svém jednání v Olomouci v doplňovacích volbách. Sáha vystřídá bývalého rektora Karlovy Univerzity Ivana Wilhelma, který stál v čele konference od roku 2000. Letos v lednu mu ale vypršelo funkční období. Novými místopředsedy byli zvoleni rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a rektor České zemědělské univerzity Praha Jan Hron.

"Chceme se zaměřit zejména na inovace, vědu a výzkum. V České republice existuje 22 míst, z nichž jsou financovány výzkumné práce. Systém je neefektivní, ta místa by měla být dvě až tři. Řešení je ale na úrovni vlády," řekl dnes novinářům Sáha. Doplnil, že ČKR chce výrazně zasáhnout do přerozdělování peněz na výzkum. ČKR ho pověřila k jednání s premiérem Jiřím Paroubkem o účinnějším výkonu státní správy ve výzkumu, vývoji a inovacích.

"Chceme se prosadit jako celek a ukázat, že vysoké školy jsou schopny přispět k prosperitě tohoto státu," doplnil Sáha. Objem peněz určený na vědu a výzkum považuje za nedostatečný. Rektoři vybírali předsedu ze dvou kandidátů, Sáha byl zvolen ve druhém kole. Václav Hampl ve funkci nahradí Miroslava Ludwiga, bývalého rektora Univerzity Pardubice. Jan Hron obsadil uvolněné místopředsednické místo po zvolení Sáhy předsedou ČKR.

ČKR reprezentuje vysoké školy a sdružuje rektory 24 veřejných, dvou státních a deseti soukromých škol. Zajišťuje jejich společný postup v zásadních otázkách týkajících se rozvoje vzdělanosti, vědy, výzkumu a vysokých škol.

Martina Šaradínová fcz


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze